ΑΑΔΕ: Έρχεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγγελίες από πολίτες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

Ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν επώνυμα ή και ανώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού, λαθρεμπορίου, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ετοιμάζει να λειτουργήσει η ΑΑΔΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στον χρόνο και σε αυτή θα συγκεντρώνονται όλες οι καταγγελίες.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι πολίτες που θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση, θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

Θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet.

Θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης.

Θα περιγράφουν το περιστατικό και

Θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Κάποιος πολίτης για παράδειγμα θα μπορεί να καταγγείλει επιχείρηση ή επαγγελματία που δεν εκδίδει αποδείξεις. Εν συνεχεία η καταγγελία θα αξιολογείται μέσα από μία σειρά φίλτρων, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της σοβαρότητάς της.

Στην περίπτωση που κρίνεται σημαντική αμέσως μετά παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν.

Οι καταγγελίες των φορολογούμενων θα ελέγχονται εξονυχιστικά προκειμένου να τεθούν στο αρχείο αναφορές που έχουν να κάνουν με προσωπικές αντιδικίες, βεντέτες και ανταγωνισμούς οι οποίες δεν έχουν κανένα φορολογικό ενδιαφέρον για την ΑΑΔΕ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού που έχουν αποκαλυφθεί μετά από κάποια καταγγελία.

Νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές

Στο μεταξύ πέραν των ηλεκτρονικών καταγγελιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει μεταξύ άλλων:

Ενοποίηση των συστημάτων Taxis, taxisnet και Elenxis. που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηματικά και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και θα συμβάλλει στην την επιτάχυνση και διεύρυνση των ελέγχων.

Εφαρμογή για τη ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.

Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.

Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

Διεύρυνση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.

Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων. Αξιολόγηση χαρτοφυλακίου οφειλών και ρυθμίσεων -ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Νέο πλαίσιο ενημέρωσης για τη τήρηση ρυθμίσεων. Προτεραιοποίηση λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Εφαρμογή μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου. Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.

Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).