Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος

αλλαγή ωρας
αλλαγή ωρας

Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος ; Για το ζήτημα αλλαγής ή μη της ώρας ρωτήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί του Σαββάτου.

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

Διαφήμιση

Η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό.

Αλλαγή ώρας: Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απόφαση της τελευταίας στιγμής, η αλλαγή ώρας πάγια γίνεται τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10) γυρίζουμε προς τα πίσω τα ρολόγια μας προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα.

Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή- να δείχνουν 03:00.

Αλλαγή ώρας: Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργησή της που δεν εφαρμόστηκε
Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής δηλαδή των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση της κοινής γνώμης διαδραμάτισαν και οι «επιπτώσεις» από την αλλαγή ώρας στο βιολογικό ρολόι, όπως η δυσκολία στην άμεση προσαρμογή.