ΔΕΘ: Την τελευταία στιγμή θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός – Τι θα το κρίνει

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν από την ΔΕΘ, θα αποκρυσταλλωθεί το περιεχόμενο του πακέτου, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την ώρα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος μέτρων πλήρως κοστολογημένων, τον οποίο έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά όπως επισημαίνουν και παράγοντες της κυβέρνησης κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει παρά ελάχιστα και αυτό διότι ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μπροστά του όλη την εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αλλά την αποσαφήνιση των προθέσεων της Κομισιόν για τις παρεμβάσεις στο κομμάτι της ενέργειας.

Διαφήμιση

Έτσι λοιπόν λίγο πριν πάει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, το επόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα έχουν προηγηθεί μία σειρά από ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το περιβάλλον, αλλά και θα δώσουν μία καλύτερη εικόνα για την πορεία της οικονομίας.

Πάνω από όλα ο πρωθυπουργός θέλει να γνωρίζει τι «όπλα» θα έχει στην φαρέτρα του για τον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται.

Ένα κομβικό σημείο στην διαμόρφωση του τελικού πακέτου είναι η στάση και η αποφασιστικότητα που θα επιδείξουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή την φορά θα υπάρξουν αποφάσεις, ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι και αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλές προσδοκίες διαψεύσθηκαν.

Κρίνουν πολλά οι ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν γνωστά επισήμως δύο πολύ σημαντικά μεγέθη για την πορεία της οικονομίας. Το ένα είναι η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το άλλο ο πληθωρισμός.

Παράλληλα θα έχει αποκρυσταλλωθεί μία καλύτερη εκτίμηση τόσο για την πορεία των εσόδων των Αύγουστο, όσο και του τουρισμού.

Οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος της ανάπτυξης θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι καλύτερη του αναμενομένου, όχι μόνο για το 2ο τρίμηνο αλλά συνολικά για το 2022, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει και θα δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια.

Δύο ημέρες μετά και συγκεκριμένα την επόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί, έστω και οριακά για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ενδιάμεσα στην Πέμπτη είναι προσδιορισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία θα αποφασιστεί νέα αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να φρενάρει ο πληθωρισμός. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θεωρείται πια δεδομένη αλλά δεν λείπουν και οι φωνές που επιμένουν στην ανάγκη μεγαλύτερης παρέμβασης, κατά 75 μονάδες βάσης για να φρενάρει που πληθωρισμός που για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρωζώνη φθάνοντας το 9,1%.

Επίσης θα υπάρξει μία καλύτερη εικόνα για τα δημόσια έσοδα με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι και ο Αύγουστος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, ανάλογος των προηγούμενων, κυρίως λόγω ΦΠΑ.

Τέλος σε ότι αφορά τον τουρισμό η εικόνα συνεχίζει να είναι καλή και όλοι πλέον θεωρούν δεδομένο ότι θα υπερκαλυφθούν τα έσοδα του 2019, προκαλώντας ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων που ενδεχομένως αγγίξουν και τα 20 δις.