Διαβούλευση για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στον Δήμο Αιγιαλείας

Κατάθεση προτάσεων
Με την ενεργή συμμετοχή φορέων της Αιγιάλειας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 21 Αυγούστου στο κτίριο του FAME ROAD HUB (Παλαιά Σφαγεία), παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και του Αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου, η διαβούλευση που αφορούσε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων χωρικών ενοτήτων. Βάσει Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ), το Αίγιο και τα Καλάβρυτα εντάσσονται σε κοινό άξονα ανάπτυξης, που διευρύνεται με το Δήμο Ερυμάνθου.

Η χωρική ενότητα του Δήμου Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας ανήκει στις ενότητες του ορεινού χώρου που παρουσιάζουν ορατά σημάδια ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας, καθώς και τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης.

Οι φορείς ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου και παρουσία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των τριών δήμων που συμμετέχουν στο σχήμα, συζήτησαν και ανέπτυξαν τις προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».

Από τη συζήτηση προέκυψαν και καταγράφηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάπτυξη του ημιορεινού και ορεινού όγκου της Αιγιάλειας αλλά και ιδέες για τη διασύνδεση των τριών δήμων μέσω ειδικών διαδρομών που μπορεί να είναι περιπατητικές, ποδηλατικές και πολιτιστικές.

Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι να καλύψει όλους τους Άξονες Παρέμβασης και να εξυπηρετήσει τους περισσότερους δυνατούς Στρατηγικούς Στόχους που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική για την ΟΧΕ. Επίσης είναι σημαντικό ότι πολλές δράσεις διαφορετικών Αξόνων Παρέμβασης έχουν συνδυαστικό αποτέλεσμα (π.χ. βελτίωση οδοποιίας σε περιοχή που υπάρχουν δράσεις ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού) με σκοπό την μεγιστοποίηση των αναμενόμενων ωφελειών για την περιοχή παρέμβασης.

Επίσης, η ΟΧΕ στοχεύει στο να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να αντιστραφεί η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση των περιοχών. Ήδη οι υπηρεσίες γνωρίζοντας τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των περιοχών και μετά από την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων σε κάθε Δήμο προετοιμάζονται ώστε να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση με αντικείμενο την ορεινή ανθεκτικότητα.