Δήμος Θεσσαλονίκης: Καταγγελία από τους Οικολόγους- Καταγγέλλουν πως η κοπή των δένδρων γίνεται «χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της δενδροκομίας, χωρίς να υπάρχει ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης».
Πυρά κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης εξαπολύει η δημοτική παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη», σημειώνοντας ότι αύριο Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί η κοπή 333 δένδρων.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται «οι εργολάβοι του δήμου συνεχίζουν απτόητοι τη μαζική κοπή των δένδρων της πόλης, με στόχο να φτάσουν τις 2.000 συνολικά».
Παράλληλα τα μέλη της παράταξης καταγγέλλουν πως η κοπή των δένδρων γίνεται «χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της δενδροκομίας, χωρίς να υπάρχει ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης και χωρίς να περάσει η σύμβαση των 2.819.864,16 ευρώ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου».
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγκάζεται μόλις τώρα, κάτω από το βάρος της κριτικής μας, να περάσει το θέμα της κοπής άλλων 333 δένδρων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Όπως σημειώνεται, οι κοπές αφορούν στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως (66 δένδρα) Κων. Καραμανλή (102 δένδρα), Δελφών (70 δένδρα), Αλ. Παπαναστασίου (22 δένδρα), Αλεξ. Σταύρου (7 δένδρα), στην «Πλατεία Δικαστηρίων» (41 δένδρα), Αγνώστου Στρατιώτη (5 δένδρα), Μητροπολίτη Γενναδίου (5 δένδρα), σε πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, παρτέρια (4 δένδρα) και Χειμάρρας (13 δένδρα)».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:
«Κόβουν άλλα 333 δένδρα στον Δήμο Θεσσαλονίκης!
Συνεχίζουν απτόητοι οι εργολάβοι του Δήμου Θεσσαλονίκης τη μαζική κοπή των δένδρων της πόλης. Την Τρίτη 22.11 αποφασίζουν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την κοπή άλλων 333 δένδρων, με στόχο να φτάσουν τις 2.000 συνολικά.
Την ίδια στιγμή οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» το Σάββατο ανήρτησε και στα 175 καρατομημένα δένδρα της οδού Κρήτης αφισάκι με ένα επικριτικό και συνάμα τρυφερό κείμενο και άνοιξε συζήτηση με τους κατοίκους, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι από την άνοιξη θα χάσουν το φυσικό κλιματιστικό τους, που κατέβαζε ως και 3 βαθμούς τη θερμοκρασία στον καταπράσινο δρόμο.
Η κοπή των δένδρων γίνεται χωρίς να τηρηθούν οι αρχές της δενδροκομίας, χωρίς να υπάρχει ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης και χωρίς να περάσει η σύμβαση των 2.819.864,16 ευρώ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.
Στις σχετικές καταγγελίες του Μ. Τρεμόπουλου εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πρασίνου απάντησε ότι η σύμβαση έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, σαν να πρόκειται για ένα απλό οικονομικό ζήτημα! Όμως από τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) ως αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ορίζονται στο άρθρο 73, παρ.1 η «λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος» (συμπεριλαμβανομένης της κοπής δένδρων). Αλλά και σε νεότερη εγκύκλιο (46794/4-12-2015) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ως αρμόδιο όργανο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι Δήμοι προχωρούν στην κοπή δένδρων μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναγκάζεται μόλις τώρα, κάτω από το βάρος της κριτικής μας, να περάσει το θέμα της κοπής άλλων 333 δένδρων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής», δηλώνει ο δημοτικός Σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και θα αναγκαστεί να το κάνει και για τα υπόλοιπα από τα 2.000 δήθεν επικίνδυνα δένδρα, που ήδη έχουν αρχίσει να καρατομούνται με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο στα 2,5-3 μέτρα. Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους να μη συναινέσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη! Αυτό που επείγει είναι να γεμίσουν άμεσα οι 3.400 άδειες δενδροδόχοι της πόλης με μεγάλα δένδρα και όχι με αναιμικά δενδρύλλια, που θα περιμένουμε δεκαετίες για να μεγαλώσουν».
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 22.11 στις 10 πμ, η διοίκηση Ζέρβα ετοιμάζεται να εγκρίνει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την κοπή 333 δένδρων στις οδούς Κωνσταντινουπόλεως (66 δένδρα) Κων. Καραμανλή (102 δένδρα), Δελφών (70 δένδρα), Αλ. Παπαναστασίου (22 δένδρα), Αλεξ. Σταύρου (7 δένδρα), στην «Πλατεία Δικαστηρίων» (41 δένδρα), Αγνώστου Στρατιώτη (5 δένδρα), Μητροπολίτη Γενναδίου (5 δένδρα), σε πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου, παρτέρια (4 δένδρα) και Χειμάρρας (13 δένδρα)».