Επιδρομή Ιρανών ενόπλων σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο –Συνέλαβαν ναυτικούς, έντονο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Επιδρομή από Ιρανούς ενόπλους με ελικόπτερα δέχτηκαν στον Περσικό Κόλπο δυο ελληνικά τάνκερ και τα έχουν καταλάβει πλήρως συλλαμβάνοντας τους ναυτικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Διαφήμιση

Συγκεκριμένα Ιρανοί με ελικόπτερα κατέλαβαν τα δύο δεξαμενόπλοια ελληνικής σημαίας, τα οποία οδηγήθηκαν από διεθνή σε ιρανικά ύδατα συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Το Delta Poseidon δέχτηκε επίθεση στα διεθνή ύδατα από ενόπλους και έχει καταληφθεί πλήρως. Το πλήρωμα του αποτελείται από 25 άτομα δύο εκ των οποίων είναι  Έλληνες όπως μετέδωσε το Open. 

Οσον αφορά στο πλοίο Prudent Warrior το έχουν και αυτό καταλάβει και έχουν συλληφθεί επτά Ελληνες ναυτικοί.

Η πράξη αυτή όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο όταν κατασχέθηκε μεγάλο φορτίο ιρανικού πετρελαίου, το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Καμιά επαφή με το Prudent Warrior

Το newsit.gr επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρίας Polembros Shipping που ανήκει το Prudent Warrior νηολογίου 2017 και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία με το πλοίο.

Σύμφωνα με το Lloyd’s List Intelligence, το πλήρωμά του αποτελείται από 24 Έλληνες και Φιλιππινέζους.

Από άλλα ελληνικά πλοία πληροφορήθηκαν ότι το τάνκερ είναι αγκυροβολημένο 11 μίλια ανοικτά των ιρανικών ακτών. Το πλοίο είχε φορτώσει στην Μπάσρα του Ιράκ και μετέφερε πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

Από το ίδιο λιμάνι είχε φορτώσει και το Delta Poseidon. Σύμφωνα με το Lloyd’s List Intelligence, προορισμός του ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι και το φορτίο προοριζόταν για τα διυλιστήρια της Motor Oil. Το Delta Poseidon, έχει πλήρωμα 25 ατόμων.

Διάβημα από το Υπουργείο Εξωτερικών

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.  Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Οι εταιρίες που ανήκουν τα πλοία

Η DELTA TANKERS LTD στην οποία ανήκει το Delta Poseidon ιδρύθηκε το 2006 και έχει στην κατοχή της έναν στόλο από 30 τάνκερ.

Η Polembros Shipping που έχει το Prudent Warrior είναι μια οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Πολέμη η οποία ιδρύθηκε το 1974 στο Λονδίνο. Η ναυτοσύνη της οικογένειας Πολέμη πηγαίνει πίσω στον 19ο αιώνα με τα μέλη της να είναι καπετάνιοι, μηχανικοί και πλοιοκτήτες.

Η Polembros Group σήμερα έχει έναν ολόκληρο στόλο από φορτηγά πλοία και τάνκερ.