Ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης για τον Μάιο η κυβέρνηση – Ποια θα εφαρμοσθούν αυτή την εβδομάδα

Νέα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στο κύμα ακρίβειας στη χώρα.

Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Απριλίου εισάγεται για ψήφιση στη βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Στην τροπολογία αναφέρεται ότι αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 600 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαφήμιση

Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη με το ποσοστό να φτάνει στο 6%.  Πρόκειται για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που είναι απαραίτητα για μια οικογένεια.

Το μέτρο όπως φαίνεται θα αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης για τον Μάιο η κυβέρνηση - Ποια θα εφαρμοσθούν αυτή την εβδομάδα

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι «πρόκειται για φαινόμενο πανευρωπαϊκό, με πολλές χώρες να καταγράφουν υψηλά δεκαετιών, το οποίο ωστόσο δεν περιορίζεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Δεδομένου ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην εξαγωγική αγορά σιτηρών και ζωοτροφών, ενώ η Ρωσία είναι ταυτόχρονα ο κυριότερος προμηθευτής ενεργειακών αγαθών για τις ανάγκες της Ευρώπης, είναι φανερό ότι η τρέχουσα συγκυρία έχει προκαλέσει έναν σοβαρότατο πληθωριστικό γόρδιο δεσμό.

Οι ανατιμητικές τάσεις τον Μάρτιο δεν ήταν τεράστιες, όμως η άνοδος των τιμών σε βάθος δωδεκαμήνου στην ενέργεια από υδρογονάνθρακες, η οποία είναι κατά κύριο λόγο εισαγόμενο προϊόν στην ΕΕ, καταμαρτυρεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία εξωγενή κρίση η οποία ξεπερνά τις δημοσιονομικές δυνατότητες οποιασδήποτε χώρας και απαιτεί δραστικές ενέργειες σε επίπεδο ΕΕ».

Έκτακτο δώρο Πάσχα

Ανάσα στα νοικοκυριά αναμένεται να δώσει και το έκτακτο δώρο Πάσχα, το οποί θα καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη σε 1.750.000 δικαιούχους. Η συγκεκριμένη  έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Οι κατηγορίες οι οποίες θα το λάβουν είναι οι εξής:

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι,
  • Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος,
  • Άτομα με αναπηρία,
  • έγγαμοι με παιδιά και
  • μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση καύσιμων 

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων στους δικαιούχους οδηγούς. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εκδίδουν την κάρτα καυσίμων μέσω gov.gr για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης
  • Όσοι δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους
Ετοιμάζει νέα μέτρα στήριξης για τον Μάιο η κυβέρνηση - Ποια θα εφαρμοσθούν αυτή την εβδομάδα