Ευχάριστα νέα: Μείωση έως και 20% στα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στις επόμενες ώρες και σίγουρα εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Νοέμβριο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά του Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει μικρότερη έως μηδενική αιμορραγία για τον κρατικό κορβανά, αλλά και μικρή ανάσα για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή και απομένει να επιβεβαιωθούν είναι ότι τα τιμολόγια του ρεύματος θα κινηθούν μεταξύ 0,45 και 0,50 ευρώ η κιλοβατώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι χαμηλότερα έως και 20% σε σχέση με τον Οκτώβριο, που ήταν περίπου στα 60 λεπτά.
Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω επίπεδα είναι ανάλογα με αυτά του Αυγούστου, αφού τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Οκτώβριο οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.

Διαφήμιση

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νοέμβριος είναι ο 4ος μήνας στην σειρά που εφαρμόζεται η κρατική παρέμβαση στην λιανική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάντως είναι πολύ πιθανό η επιδότηση για τον Νοέμβριο να προέλθει στο σύνολό της ή στην μεγάλη της πλειονότητα από τα έσοδα που υπάρχουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά θα είναι η ίδια ή περίπου η ίδια όπως και για τον Οκτώβριο, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 15 με 16 λεπτά η κιλοβατώρα.

69% κάτω το φυσικό αέριο από τις τιμές στα τέλη Αυγούστου

Η πτώση στις τιμές ξεκίνησε μέσα στον Οκτώβριο απόρροια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο που έχει φτάσει έως και 69% χαμηλότερα από την ανώτερη τιμή που είχε καταγράψει προς το τέλος Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα οι μειώσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 69%. Η τιμή του ρεύματος είχε πέσει στα 112 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ανέβηκε ξανά το πετρέλαιο
Αντίθετη πορεία ακολούθησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου που επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά έπειτα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, καθώς η επιφυλακτικότητα για την περιορισμένη προσφορά έδειξε να αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα και την επικείμενη νέα απελευθέρωση βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου είδε την τιμή του να ενισχύεται κατά 2,6% και ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις στα 92,4 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 2,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,3% και βρέθηκε στα 85,55 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει 2,73 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του.