Φινλανδία και Σουηδία συζητούν με την Τουρκία για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία αναμένεται να συναντηθούν σήμερα τις ανησυχίες ασφαλείας τις οποίες έθεσε η Άγκυρα ως όρο προκειμένου να επιτρέψει στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση των αξιωματούχων των τριών χωρών θα γίνει σε μια τοποθεσία στη Φινλανδία που δεν έχει κοινοποιηθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε πως η πρώτη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα έχει σκοπό να εγκαθιδρύσει επαφές και να ορίσει στόχους για τη συνεργασία την οποία συμφώνησαν οι τρεις χώρες υπογράφοντας ένα μνημόνιο κατανόησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου.

Διαφήμιση

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την εναντίωση της Τουρκίας που τις κατηγόρησε ότι επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και υποστηρίζουν οργανώσεις που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαίτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να απελάσουν υπόπτους τους οποίους καταζητεί η Τουρκία για κατηγορίες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, ενώ οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν ότι δεν συμφώνησαν σε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απελάσεις υπογράφοντας το μνημόνιο.

Το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών τήρησε σιγή ιχθύος σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση, αρνούμενο να αποκαλύψει τον τόπο ή ακόμη την ακριβή ώρα της πραγματοποίησής της.

“Είναι ένα θέμα ασφαλείας. Αν λέγαμε πού είναι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας ποια ώρα, θα δίναμε μια μάλλον ανεύθυνη εικόνα για εμάς”, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Τζούκα Σαλοβαάρα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση YLE.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ