Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα: Σήμερα η απόφαση για τους 21 κατηγορούμενους

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του, για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής το 2017, με τραγικό απολογισμό 25 θύματα.

Μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία οι πρωτοδίκες αναμένεται σήμερα να προχωρήσουν στον καταλογισμό ή μη των ποινικών ευθυνών στους 21 κατηγορούμενους στην υπόθεση και ενώ ήδη η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Διαφήμιση

Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη της κυρίας Δούρου για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως ενώ εισηγήθηκε την αθώωση της κατηγορουμένης που την επίμαχη περίοδο είχε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων οι τότε δήμαρχοι, δασάρχες αλλά και υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών,  προτάθηκε η ενοχή των 20, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια.

Αντίθετα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την αθώωση 17 κατηγορουμένων για την παράβαση καθήκοντος, με εξαίρεση τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.

Η εισαγγελέας ζήτησε, με την αγόρευση της,  την πλήρη απαλλαγή μιας μόνο υπαλλήλου της Επιτροπής Αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.

Στο εδώλιο κάθονται μαζί με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας , Ελευσίνας και Μεγαρέων , δασάρχες αλλά και υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που, κατά περίπτωση, τους αποδόθηκαν μετά την έρευνα της δικαιοσύνης που εντόπισε παραλείψεις και δυσλειτουργίες των αρμόδιων υπηρεσιών, που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Η κυρία Δούρου συγκεκριμένα είχε αναλάβει την πολιτική ευθύνη αλλά όχι την ποινική και απευθυνόμενη στο δικαστήριο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια».