Γαλλία- εκλογές: Στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας τα πρώτα αποτελέσματα – “Ντέρμπι” η αναμέτρηση Μακρόν- Λεπέν

Από νωρίς το πρωί άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία και οι πρώτοι ψηφοφόροι άρχισαν σιγά σιγά να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα.

Τα τελικά αποτελέσματα και οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια»

Διαφήμιση

Αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται, αφού η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική και όσοι έχουν κορωνοϊό δεν υποχρεούνται σε καραντίνα.

Οι 12 υποψήφιοι ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προσέρχεται στο Τουκέ της περιοχής Πα Ντε Καλέ, την Μαρίν Λεπέν στο Ενρί Μπομόν της ίδιας περιοχής και τον Ζαν Λικ Μελανσόν στη Μασσαλία.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Ο υποψήφιος για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστά άνω του 26%, ενώ η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κινείται περί το 23%.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα ρεύμα υπέρ της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν πάνω από 10% υπέρ του Μακρόν, να έχει κλείσει σημαντικά.

Γαλλία- εκλογές: Στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας τα πρώτα αποτελέσματα - "Ντέρμπι" η αναμέτρηση Μακρόν- Λεπέν

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν παραδέχεται ότι δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργός κατά την προεκλογική περίοδο λόγω πολέμου, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ανέβασε ρυθμούς και μπήκε πιο ενεργά στην προεκλογική κούρσα εναντίον της Μαρί Λεπέν κατηγορώντας την ότι προβάλλει ακροδεξιές και ξενοφοβικές θέσεις καθώς και για τις σχέσεις της με την Ρωσία του Πούτιν.

Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που διεξάγεται σήμερα ήταν 25,48% έως τις 12.00 το μεσημέρι ώρα Γαλλίας (13:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Στις εκλογές του 2017, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,54%.

Γαλλία- εκλογές: Στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας τα πρώτα αποτελέσματα - "Ντέρμπι" η αναμέτρηση Μακρόν- Λεπέν

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα λήξει στις 8 μ.μ. (9.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) οπότε αναμένονται και οι πρώτες προβολές των αποτελεσμάτων.

Το ποσοστό συμμετοχής είναι ωστόσο μεγαλύτερο κατά τέσσερις μονάδες εκείνου της 21ης Απριλίου 2002 (21,3%), όταν σημειώθηκε ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών.

Πηγή: iefimerida.gr