Η Ελλάδα προειδοποιεί την Τουρκία: Σταματούν οι προκλήσεις αλλιώς η επόμενη Σύνοδος θα «γράφει» Άγκυρα

Την ώρα που η Τουρκία κάνει… ό,τι μπορεί για να διατηρήσει στο “κόκκινο” την ένταση με την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει ηχηρά μηνύματα στη γειτονική χώρα, τόσο από τη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στο 27ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως αν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, θα ζητήσει να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να υπάρξει καταδίκη στα συμπεράσματα.

“Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου” είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο που έχει επιλέξει ούτε και θα εμπλακεί σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση τις προσβολές και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς», τόνισε και αποκάλυψε ότι είπε στον Όλαφ Σολτς πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα μέλος της ΕΕ σε ένα άλλο μέλος της ΕΕ από ένα τρίτο κράτος που έχει και καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Διαφήμιση

Λίγο αργότερα, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να… φωτογραφίσει την Τουρκία, κατά την ομιλία του στο 27ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο» είπε, για να προσθέσει: «Δεν θα ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών». Ενώ με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, τόνισε ότι «θα δοθεί σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Όλα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε ξεκάθαρα τη στήριξη του στην Ελλάδα, σε δηλώσεις που έκανε κατά την έξοδο του, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Η Αθήνα δεν βλέπει… θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Πάντως, στο κυβερνητικό “στρατόπεδο” εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μείνει μόνο… στα λόγια και δεν θα έχουμε θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από πηγές, σε κάθε περίπτωση ακόμη και στο σενάριο νέας απόπειρας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού «η Ελλάδα είναι πολύ πιο έτοιμη».
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και όσα ελέχθησαν εντός του Κογκρέσου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός -χωρίς καν να την κατονομάσει- έθεσε όλο το φάσμα της προκλητικότητάς της και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη ΝΑ πτέρυγα ΝΑΤΟ.