Σύνοδος Κορυφής – Έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία: Στη «μαύρη λίστα» και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος

Εκτός από τη (δύσκολη) συμφωνία για το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε και το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο «βάζει» στη «μαύρη λίστα» άλλα 60 άτομα και «βγάζει» από το σύστημα Swift μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας.

Εδώ και έναν μήνα προσπαθούσαν οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, με το εμπάργκο στο πετρέλαιο να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι και την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν να προκαλεί τα περισσότερα εμπόδια. Αλλά τα ξημερώματα, ύστερα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, έγινε το μεγάλο βήμα για τη συμφωνία.

Διαφήμιση

Το νέο πακέτο κυρώσεων, πέρα από το πετρέλαιο, περιλαμβάνει την προσθήκη στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε. άλλων 60 προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, του πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλου.

Περιλαμβάνει επίσης τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του μεγαλύτερου ρωσικού πιστωτικού ιδρύματος (37% της αγοράς).

Το πετρέλαιο

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν ότι στη Σύνοδο Κορυφής τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, που θα μειώσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τις εισαγωγές από τη χώρα έως το τέλος του 2022, με εξαίρεση την Ουγγαρία.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία αφορά προς το παρόν «πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία», συνόψισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή» της Ρωσίας και να ασκηθεί η «μέγιστη πίεση» στη Μόσχα για να βάλει τέλος στον πόλεμο, διαβεβαίωσε.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», διευκρίνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης μέσω Twitter.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, το προοδευτικό εμπάργκο της ΕΕ θα περιορίσει καταρχάς το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης· πρόκειται για τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζει η ΕΕ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις «το συντομότερο» για να τερματιστούν και οι υπόλοιπες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

«Οι τσακωμοί στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν (…), η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμή της», καθώς «το μόνο που καταλαβαίνει η Ρωσία» είναι «η δύναμη», είπε στους ευρωπαίους ηγέτες παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι 27 συμφώνησαν εξάλλου στη Σύνοδο να προσφέρουν οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της, σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ.