11.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣΠελοποννήσουΗ Ηρωίδα Μανιάτισσα «άγρυπνη φρουρός» στον σταθμό «Μανιάτικα» του Μετρό

Η Ηρωίδα Μανιάτισσα «άγρυπνη φρουρός» στον σταθμό «Μανιάτικα» του Μετρό

-

Τις πύλες τους για το επιβατικό κοινό άνοιξαν το μεσημέρι της Δευτέρας (10/10) οι τρεις νέοι σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», που εγκαινιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία εκπροσώπων Αρχών και φορέων.

Στην είσοδο του σταθμού «Μανιάτικα» δεσπόζει το άγαλμα της «Ηρωίδας Μανιάτισσας», το οποίο είχε τοποθετηθεί πριν ακριβώς από έναν χρόνο στο πάρκο Δηλαβέρη και μεταφέρθηκε πλέον στη μόνιμη θέση του στον περιβάλλοντα χώρο των νεότευκτων εγκαταστάσεων του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να επιθεωρεί το επιβλητικό μνημείο, το οποίο αποτελεί δωρεά του επιχειρηματία-εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού, Ευάγγελου Μαρινάκη, στη μνήμη του πατέρα του.

- Advertisement -

Το άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα, η οποία στο υψωμένο δεξί της χέρι κρατά ένα δρεπάνι, ενώ με το άλλο κρατά το μωρό της. Συμβολίζει τον γενναίο αγώνα που έδωσαν οι Μανιάτισσες, με μοναδικό τους όπλο το δρεπάνι, αποκρούοντας και ταπεινώνοντας τα στρατεύματα του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού τον Ιούνιο του 1826.

Η ανέγερση του αγάλματος αποτελούσε πάγιο αίτημα της κοινότητας των Μανιατών του Πειραιά κι άρχισε να λαμβάνει «σάρκα και οστά» το 2018, χάρη στις ενέργειες του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μώραλη, του τέως προέδρου της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», Σταύρου Βοϊδονικόλα και του δωρητή Ευάγγελου Μαρινάκη. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων του γλυπτού έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2021.

 

πηγή : lakonikos.gr