Ιερουσαλήμ: Άγριες συγκρούσεις Παλαιστίνιων με Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Πλατεία των Τεμενών

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής (15.04.2022) στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ ξέσπασαν ανάμεσα σε Παλαιστίνιους αστυνομικούς και Ισραηλινούς αστυνομικούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τραυματιοφορείς.

Διαφήμιση

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της μπήκαν στον χώρο για να διαλύσουν πλήθος που πέταγε πέτρες εναντίον χώρου προσευχής στο Δυτικό Τείχος, σε μικρή απόσταση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών.

«Επτά τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ερωτηθείς για τα επεισόδια στον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, που είναι γνωστός με την ονομασία Όρος του Ναού στην παράδοση του ιουδαϊσμού.

Τα επεισόδια ξέσπασαν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού του 2021, νυχτερινές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και ταραχές ως την πλατεία οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Τυπικά, την Πλατεία των Τεμενών διαχειρίζεται η Ιορδανία. Η πρόσβαση στον χώρο όμως ελέγχεται από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Λίγο πριν αρχίσει ο μήνας του Ραμαζανιού φέτος (στις 2 Απριλίου), Ισραηλινοί και Ιορδανοί αξιωματούχοι έκαναν αρκετές επαφές για να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων ταραχών.

Τα επεισόδια στην καρδιά της Ιερουσαλήμ καταγράφηκαν έπειτα από σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ και ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, άλλη κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.

Από τις 22 Μαρτίου στο Ισραήλ διαπράχθηκαν τέσσερις επιθέσεις, οι δύο πρώτες από ισραηλινούς άραβες που συνδέονταν με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οι άλλες δύο από Παλαιστίνιους καταγόμενους από την Τζενίν, στη Δυτική Όχθη.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν απολογισμό 14 νεκρούς. Στην άλλη πλευρά, τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους δράστες επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.