«Καμπανάκι» για τα κρούσματα από τη Λινού: Να επανέλθει άμεσα η μάσκα σε πλοία και αεροπλάνα

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία της δημόσιας υγείας μίλησε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Συγκεκριμένα, για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Διαφήμιση

«Ανησυχητικός ο μεγάλος συνωστισμός στην καθημερινότητα»

«Το αν χάσαμε πάλι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από εμάς. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, και αύξηση των συνωστισμών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Η καθημερινότητα μας οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Οι σκληροί δείκτες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ψηλά επίπεδα, όχι ότι 8 και 10 άνθρωποι μας περισσεύουν κάθε μέρα. Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να οδηγηθούν στη διασωλήνωση, στις εντατικές, και να χάσουν τη ζωή τους. Βλέπω μεγάλο συνωστισμό στην καθημερινή μας ζωή και ανησυχώ. Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, σε αεροπλάνα, τρένα κλπ.», σημείωσε η κ. Λινού.

Και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να κολλήσουν Ο4 και Ο5 λέει η Λινού

«Η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με την Ο1 ή την Ο2, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι. Είναι μεν ηπιότερα τα κρούσματα για τους εμβολιασμένους, αλλά δεν αποκτούν ανοσία στην Ο4 και Ο5. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο», τόνισε η Αθηνά Λινού.

«Πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία», τόνισε η Αθηνά Λινού και ανέφερε «μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά κάτω των 5 είναι όλα ανεμβολίαστα, όπως επίσης τα παιδιά μεταξύ 5-12 είναι πολλά ανεμβολίαστα επίσης και όταν τα βάζεις αυτά τα παιδιά σε ΜΜΜ, είναι μεγάλο πρόβλημα».