Καύσιμα: Ρεκόρ ακρίβειας σε βενζίνη και πετρέλαιο ενώ η τιμή του βαρελιού έχει πέσει

Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια με αιχμή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντίποδα αυτών οι υψηλές τιμές στα καύσιμα που έσπασαν κάθε ρεκόρ τη Δευτέρα (02.05.2022), τόσο η βενζίνη, όσο και το diesel κίνησης.

Και ενώ οι πολίτες παλεύουν και με την ακρίβεια στα καύσιμα, οι τελευταίες πληροφορίες, που μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι η διάρκεια του πακέτου αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους και η συνολική επιβάρυνση θα ανέρχεται σε περίπου 5 έως 5,5 δισ. ευρώ.

Διαφήμιση

Όπως έχουμε σημειώσει η παρέμβαση την φορά αυτή θα γίνει στην χονδρική πώληση και η επιδότηση θα δίνεται στους παραγωγούς και όχι στον τελικό καταναλωτή όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Βασική επιδίωξη είναι να φανεί ουσιαστικό αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών και βέβαια να κοπάσει η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λόγω των αυξημένων τιμών. Μία δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουνίου και ουσιαστικά θα φανεί στους καταναλωτές σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού το επόμενο χρονικό διάστημα κυβέρνηση, ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι.

Αυτό δεν είναι άλλο από την συσσώρευση χρεών για τους καταναλωτές ρεύματος που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προχωρήσει σε διακανονισμούς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μπορέσουν στο άμεσο μέλλον να ανταποκριθούν, ειδικά μάλιστα αν ο διακανονισμός δεν έχει γίνει μόνο μία φορά.

Το θέμα πάντως είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι άμεσα, για ευνόητους λίγους, για να μην κάνουν χρήση κάποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων και εκείνοι που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Ρεκόρ στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα ενώ στο βαρέλι πετρελαίου… όχι

Και δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές ρεύματος, που αποτελούν αγκάθι για την κοινωνία. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το θέμα των καυσίμων. Ήδη οι τιμές στην αντλία βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμής της αμόλυβδης βενζίνης την περασμένη Δευτέρα ήταν στα 2,107 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,858 ευρώ το λίτρο. Αν μάλιστα σε αυτά προστεθούν και τα 15 λεπτά της κρατικής επιδότησης, τότε η πραγματική τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου απέχει κατά πολύ από τα υψηλά της περιόδου και κινείται στην περιοχή των 106 δολαρίων το βαρέλι. Απέχει δηλαδή περίπου 12% από την πιο υψηλή

Ως μερική εξήγηση μπορεί να δοθεί η πτώση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 5%. Ωστόσο παραμένει ένα κενό, το οποίο μπορεί να αποδοθεί σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς.