Κίνα: H Σανγκάη σιγά – σιγά βγαίνει από το σκληρό lockdown και μπαίνει το Πεκίνο

Κάποιοι από τους 25 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Σανγκάη κατάφεραν να βγουν εκτός σπιτιού σήμερα για ένα σύντομο περίπατο και για να κάνουν τις αγορές τους αφού άντεξαν για πάνω από ένα μήνα σε καθεστώς lockdown για τον κορονοϊό…

Την ίδια ώρα, η πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, επικεντρώνεται σε μαζικά τεστ και να ανακοινώνει ότι θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία.

Το Πεκίνο θέλει απεγνωσμένα να αποτρέψει μια έξαρση που τώρα μετρά μερικές δεκάδες νέα κρούσματα ημερησίως από το να κλιμακωθεί σε μια κρίση όπως αυτή στη Σανγκάη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης ακόμα δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους αφού πέρασαν πάνω από ένα μήνα αποκλεισμού. Ωστόσο η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών σε πέντε από τις 16 περιφέρειες από την Κυριακή, όπου ζει πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της πόλης, επέτρεψε σε ορισμένους να βγουν για λίγο από τα σπίτια τους. Σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζονται κάτοικοι να περπατούν στα προάστια ή να στέκονται σε ουρές σε σούπερ μάρκετ που επετράπη να ξανανοίξουν.

Το επίπεδο περιορισμών διαφέρει από το ένα συγκρότημα κατοικιών στο άλλο. Σε πολλά συγκροτήματα, επιτρέπεται μόνο σε ένα πρόσωπο από κάθε νοικοκυριό τη φορά να βγαίνει έξω, το πολύ για τρεις ώρες.

Δεν είναι σαφές εάν η Σανγκάη γυρίζει σελίδα στην εκστρατεία της κατά του κορονοϊού. Ο αριθμός νέων κρουσμάτων έξω από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τις αυστηρότερες προφυλάξεις ανήλθε σε 73 χθες από 58 μία ημέρα νωρίτερα – ένα πισωγύρισμα ύστερα από δύο συνεχείς ημέρες χωρίς κρούσματα.

Μια περίοδος χωρίς νέα κρούσματα είναι βασική προϋπόθεση για πιο σημαντική χαλάρωση των περιορισμών.

Δοκιμάζεται η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε αρχικά στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 και για δύο χρόνια οι αρχές κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουν τις εξάρσεις υπό έλεγχο με lockdown και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Αλλά η ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έθεσε σε δοκιμασία την κινεζική πολιτική περί «μηδενικής ανοχής» της COVID, προκαλώντας σημαντικό κόστος σε ανθρώπινο και σε οικονομικό επίπεδο καθώς και δημόσια οργή σε μια ευαίσθητη χρονιά για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία το φθινόπωρο.

Δεκάδες μεγάλες κινεζικές πόλεις είναι μερικώς ή ολικώς σε lockdown. Καταναλωτές που μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους δεν κάνουν αγορές, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο.

Οι αρχές λένε ότι η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην COVID στοχεύει στο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, καταδεικνύοντας τους εκατομμύρια θανάτους λόγω της COVID εκτός Κίνας, ενώ πολλές άλλες χώρες απορρίπτουν τις προφυλάξεις για να μάθουν να «συμβιώνουν με την COVID» παρόλο που οι μολύνσεις εξαπλώνονται.

Η Κίνα κατέγραψε 20 θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID χθες, όλοι τους στη Σανγκάη, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 5.112 από την έναρξη της πανδημίας, αν και έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την καταμέτρησή τους.

Το Πεκίνο, με την ελπίδα να αποφύγει τα δεινά της Σανγκάης, βασίζεται στα τεστ για να βρει και να απομονώσει τα κρούσματα, καθώς και σε στοχευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και συγκροτημάτων κατοικιών.

Η πρωτεύουσα των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα ύστερα από την πενθήμερη αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διαρκεί έως την Τετάρτη, δήλωσε ο Λι Γι, εκπρόσωπος της δημοτικής επιτροπής εκπαίδευσης.

Από την Πέμπτη, οι πολίτες που έρχονται ή φεύγουν από το Πεκίνο θα χρειαστεί να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID των τελευταίων 48 ωρών.

Αξιωματούχοι της πόλης καλούν τους πολίτες να φορούν μάσκες και να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες αφού η ιχνηλάτηση 40 μολύνσεων κατέληξε σε έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε τέτοιες εγκαταστάσεις τρεις φορές.

Δώδεκα από τις 16 περιφέρειες του Πεκίνου διενεργούν ακόμα τρεις γύρους τεστ COVID αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τρεις τέτοιους κύκλους την περασμένη εβδομάδα.

Τα εστιατόρια είναι κλειστά για καθήμενους πελάτες κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου που παραδοσιακά έχει κίνηση ενώ οι δρόμοι της πόλης είναι ασυνήθιστα ήσυχοι καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα σταλούν σε κέντρα καραντίνας εάν βρεθεί ότι αποτέλεσαν στενή επαφή κρούσματος.