Κορονοϊός: Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και στα εμπορικά καταστήματα μετά την εστίαση

Ανοίγουν σήμερα, Τρίτη 3 Μαΐου, μετά την αργία της Πρωτομαγιάς τα καταστήματα, χωρίς την υποχρέωση ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους.

Σημειώνεται πως από την Κυριακή 1η Μαΐου έπαψε να είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού για τον κορονοϊό σε καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, σήμερα με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων η άρση των μέτρων θα βρει πρακτική εφαρμογή και στο λιανεμπόριο.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Αναλυτικά όσα ισχύουν πλέον:

  • Αναστολή covid pass. Δηλαδή αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς.
  • Επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
  • Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν έως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα δύο rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας παραμένει απαραίτητη στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων.

Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες, ενώ παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.