Λογαριασμοί ρεύματος: Πως θα δοθεί η επιστροφή έως 600 ευρώ και ποιοι τη δικαιούνται

Επιστροφή μέρους των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της ακρίβειας στην ενέργεια. Και το μεγάλο ερώτημα πολλών πολιτών είναι πως θα πάρουν την αποζημίωση έως 600 ευρώ.

Την αποζημίωση αυτή δικαιούνται οι πολίτες, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, με εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι οποίοι θα δουν τον Ιούνιο στους λογαριασμούς τους ποσά έως 600 ευρώ. Το ποσό που θα τους επιστραφεί είναι μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων (από τη ρήτρα αναπροσαρμογής).

Διαφήμιση

Η επιστροφή των χρημάτων από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει μέσω αιτήσεων σε ειδική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η καταβολή των αναδρομικών θα γίνεται ύστερα από την υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων.

Tα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται τόσο στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς επίσης και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του 2020, καθώς περισσότεροι φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο.

Για τον υπολογισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα προσδιορίζεται πρώτα η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από το ποσό της επιπλέον επιβάρυνσης θα αφαιρείται τυχόν εκπεσθέν ποσό επιδότησης και επί του υπολοίπου που θα απομένει θα εφαρμόζεται το ποσοστό 60%. Αν το 60% της επιστρεπτέας επιπλέον επιβάρυνσης το οποίο θα προκύπτει από τους υπολογισμούς αυτούς είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ, τότε το ύψος του τελικού ποσού επιστρεπτέας επιβάρυνσης θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

Πως θα μάθετε πόσα δικαιούστε

Για να διαπιστώσουν οι καταναλωτές το ύψος της επιστροφής που θα δικαιούνται θα πρέπει να αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Για παράδειγμα: για νοικοκυριό στο οποίο ο λογαριασμός περιελάμβανε ρήτρα αναπροσαρμογής 1.500 ευρώ και η επιδότηση ήταν 500 ευρώ, οι καταναλωτές θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ ως μέρος των 1.000 ευρώ που ήταν η επιβάρυνση.

Επειδή η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ, για λογαριασμό ρεύματος με ρήτρα αναπροσαρμογής 3.000 ευρώ και επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ δεν θα φέρει επιστροφή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ.