Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαψεύδει το Πεντάγωνο ότι βοηθά στις δολοφονίες Ρώσων στρατηγών

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που οδήγησαν στη βύθιση του Moskva, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες πως το Πεντάγωνο βοηθά την Ουκρανία και στην εξολόθρευση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματικών. Η Ουάσινγκτον το αρνείται.

Τις πληροφορίες πως το Πεντάγωνο βοηθά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να σκοτώνουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ρωσίας είχαν δημοσιεύσει οι New York Times. Αλλά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το αρνείται.

Διαφήμιση

Είναι ακριβές το ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Κίεβο πληροφορίες «για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους», είπε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Όμως, συμπλήρωσε, «δεν δίνουμε πληροφορίες για το πού βρίσκονται ανώτεροι αξιωματικοί στα πεδία των μαχών» και «δεν συμμετέχουμε στις αποφάσεις για τους στόχους, που παίρνουν οι ουκρανοί στρατιωτικοί».

Οι New York Times ανέφεραν αντιθέτως, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ότι τα στοιχεία που δίνουν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο Ρώσους στρατηγούς κοντά στα μέτωπα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε πως από τους δέκα και πλέον Ρώσους ανώτερους αξιωματικούς που διατείνονται ότι έχουν εξοντώσει οι ουκρανικές δυνάμεις, «πολλοί» έγιναν στόχος χάρη στις πληροφορίες που δόθηκαν από την Ουάσινγκτον, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ακριβώς.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας επίσης διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς το «ανεύθυνο», το δημοσίευμα.

«Οι ΗΠΑ δίνουν πληροφορίες για τα πεδία των μαχών για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους», ανέφερε η Έιντριεν Ουότσον, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΕΑ, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως «δεν παρέχουμε πληροφορίες με σκοπό να σκοτωθούν Ρώσοι στρατηγοί».

Κατά το δημοσίευμα των NYT, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους Ουκρανούς στις μάχες, τους δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις μετακινήσεις στρατευμάτων, τοποθεσίες και άλλες λεπτομέρειες «για τα κινητά κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού» και οι ουκρανικές δυνάμεις, «αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτά και συνδυάζοντάς τα με δικά τους, ιδίως υποκλοπές ρωσικών τηλεπικοινωνιών, εξαπέλυσαν έτσι πλήγματα με πυροβολικό και άλλες επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ρώσοι ανώτεροι αξιωματικοί».

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο ανέφερε επίσημα ότι ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο Βαλέρι Γκερασίμοφ, πήγε για «αρκετές ημέρες» την περασμένη εβδομάδα στο μέτωπο στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματικοί βρίσκονται ολοένα πιο κοντά στα πεδία των μαχών.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι ο Βαλέρι Γκερασίμοφ τραυματίστηκε.