Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται και οι καφέ – Πόσο επικίνδυνες είναι οι σαλούφες

Το γύρο του διαδικτύου έκανε την Τετάρτη μια ατελείωτη στρατιά από μέδουσες που διέσχιζαν το στενό της Χαλκίδας από τον Βόρειο Ευβοϊκό στο Νότιο Ευβοϊκό, καθώς παρασύρονταν από την παλίρροια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά έγινε γνωστό πως δεν πρόκειται για μωβ μέδουσες αλλά για καφέ, γνωστές και ως σαλούφες που βρέθηκαν στη θάλασσα της Χαλκίδας. Η επιστημονική ονομασία τους είναι «Cotylorhiza tuberculata».

Διαφήμιση

Οι σαλούφες είναι ακίνδυνες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία σε σπάνιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το archipelagos.gr, το είδος Cotylorhiza tuberculata έχει διάμετρο περίπου 40 cm. Η «ομπρέλα» της είναι επίπεδη, εκτός από το κέντρο, όπου προεξέχει ένας σχηματισμός που εκτείνεται από την «καμπάνα». Οι βραχίονες είναι μικροί σε μήκος και οι «πολύποδες» έχουν μήκος περίπου 5-10 mm.

Το τσίμπημα της μέδουσας έχει ανεπαίσθητη επίδραση στον άνθρωπο και τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν. Οι προνύμφες προσκολλούνται στην επιφάνεια των θαλασσών και αναπτύσσονται σε αποικίες πολύποδων που μοιάζει με μια στοίβα από πιατάκια. Οι μικροσκοπικές μέδουσες στη συνέχεια απελευθερώνονται από τις κάψουλες και παρασύρονται μακριά.

Ζουν σε θάλασσες κοντά σε ακτές και τρέφονται κυρίως με ζωοπλαγκτόν.