Μιχάλης Κατρίνης: «Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες»

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και στη παρέμβασή του ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε: «Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες, τους οποίους δεν διαχωρίζουμε σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στη Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα, χρειάζονται την ίδια στήριξη από την Πολιτεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη η προσπάθεια εργαλειοποίησης της θρησκευτικής μειονότητας από τη Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και προσπαθεί να εγκλωβίσει τη μουσουλμανική μειονότητα σε αντιλήψεις που εμποδίζουν την πρόοδο και την ευημερία.

Διαφήμιση

«Η Πολιτεία πρέπει να απαλλάξει τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες από την επιρροή κύκλων που θέλουν την ένταση και υπονομεύουν τη δική τους εξέλιξη και πρόοδο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την Παιδεία», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Ακόμη. πρότεινε τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στα μειονοτικά σχολεία, για όλα τα παιδιά, με νέα προγράμματα σπουδών, με διαρκή κατάρτιση των διδασκόντων σε αυτά, με τη διασύνδεση των μειονοτικών σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που θα συνδράμει στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσα από συνεργασίες με το εξωτερικό και ειδικά κίνητρα για ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και της διασύνδεσης του με την τοπική οικονομία.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι όλες οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν στη Θράκη τα προηγούμενα χρόνια και είχαν θετικό πρόσημο για τους κατοίκους, είχαν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας:

«Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε σε πλειοψηφικό και κοινωνικό ρεύμα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάντα μια ευρεία πατριωτική ανάγνωση. Για το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, για τα εθνικά θέματα, για την περιφερειακή πολιτική σε κρίσιμες εθνικά και γεωγραφικά περιοχές όπως είναι η Θράκη και το Αιγαίο. Και η ανάγκη μιας νέας πατριωτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας είναι ισχυρή σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε».