Νέο μίνι ράλι για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ – Ιστορικό ρεκόρ για βενζίνη και ντίζελ στην Ελλάδα

Νέα ξέφρενη κούρσα για τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους να διατηρήσουν και για τον Ιούνιο χωρίς μεταβολή την παραγωγή.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στο εμπάργκο προς το ρώσικο πετρέλαιο. Τα δύο παραπάνω γεγονότα έδωσαν νέα ώθηση στην τιμή του πετρελαίου Brent που κινείται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι, έχοντας άνοδο περίπου 3%.

Διαφήμιση

Αθροιστικά τις δύο τελευταίες ημέρες, δηλαδή χθες (04.05.2022) και σήμερα (05.05.2022) η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 7%.

Αναφορικά με την απόφαση των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (ΟΠΕΚ+) στη σημερινή (σ.σ. 05.05.2022) τηλεδιάσκεψή τους, να διατηρήσουν τον στόχο που έχουν για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στα 432.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Ιούνιο, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου. Ενισχυτικά λειτούργησε το διαφαινόμενο κλίμα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η επόμενη τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 2 Ιουνίου.

«Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να προμηθεύσει επιπλέον πετρέλαιο για να επιλύσει τυχόν στενότητα της αγοράς, καθώς είναι ικανοποιημένοι με τις τιμές που παραμένουν πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι», δήλωσε ο Ajay Parmar, αναλυτής της ICIS, στο CNBC.

«Οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ θα απειλήσει τις υψηλές τιμές, και έτσι, αντί αυτού, αναμένεται να συνεχίσουν με την αργή ανάκτηση του μεριδίου αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022», δήλωσε ο ίδιος.

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι αντλίες της… φωτιάς στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το CNBC αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρότεινε χθες (σ.σ. 04.05.2022) ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, κυρώσεις στην κορυφαία τράπεζά της, τη Sberbank, καθώς και την απαγόρευση μετάδοσης των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, στα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για να τιμωρήσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, γνωστοποίησε η ΕΕ θα κινηθεί νομικά κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου.

Τέλος στο εσωτερικό της χώρας οι τιμές στην αντλία συνεχίζουν να καλπάζουν σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης χθες (σ.σ. 04.05.2022) η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα διαμορφώθηκε στα 2,127 ευρώ το λίτρο και η τιμή του diesel κίνησης στα 1,885 ευρώ το λίτρο (μαζί με την επιδότηση στο 2,035 ευρώ, που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ.