Για την αμυντική πολιτική, την στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και για τις δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στις αρχές του ΝΑΤΟ, μίλησε ο υπουργός Άμυνας στην Εαρινή Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην Αθήνα.
Για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας απαιτούνται πάνω από όλα η ισχυρή προσήλωση όλων των κρατών – μελών στο όραμα και στις αρχές της Συμμαχίας και η συνεισφορά όλων για την εδραίωση ενός σταθερού και ασφαλούς διεθνούς περιβάλλοντος απαλλαγμένου και από κάθε αναθεωρητισμό.
Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, αλλιώς δεν γίνεται, και πρέπει να το κάνουμε περισσότερο καλά από ποτέ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Εαρινή Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Στην ουκρανική κρίση διακυβεύονται τα όρια του διεθνούς δικαίου, η ισχύς των συνθηκών, η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο ακόμα και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να είναι ελεύθερο» επισήμανε.
«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα της Ουκρανίας δείχνοντας έμπρακτη αλληλεγγύη στον πάσχοντα ουκρανικό λαό από την πρώτη στιγμή παρέχοντας παρείχε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην παρούσα φάση, με την ουκρανική κρίση σε εξέλιξη, η χώρα μας υποστηρίζει τη διατήρηση εκ μέρους της Συμμαχίας πλήρους ετοιμότητας προκειμένου να συνδράμει στην προάσπιση του ευρωατλαντικού χώρου έναντι της ρωσικής απειλής».
Για τη Ρωσία, ανέφερε ότι «έχει το χαρακτήρα κύριας απειλής για τη Συμμαχία διευρύνοντας συνεχώς τις πυρηνικές και συμβατικές στρατιωτικές της δυνατότητες, προβαίνοντας σε υβριδικού τύπου επιθέσεις εναντίον συμμάχων χωρών, για παράδειγμα, κυβερνοεπιθέσεις ή εκστρατείες παραπληροφόρησης, γενικά δε υιοθετώντας μια επιθετική ρητορική».
«Η Συμμαχία», συμπλήρωσε, «με βάση το νέο δόγμα της δεν πρέπει να προσδιορίσει και να αποφασίσει απλά πως θα επιστρέψουμε στις βασικές αρχές της , αλλά και που ακριβώς θα δράσουμε βάσει αυτών των βασικών αρχών, πρόσθεσε εκτιμώντας η βασική περιοχή του ενδιαφέροντος πρέπει να παραμείνει ο Ευρωαντλαντικός χώρος.
Περαιτέρω, η διατήρηση του επιπέδου φιλοδοξίας του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις αμυντικές δυνατότητες του θεωρείται αυτονόητη, καθώς ενδεχόμενη μείωσή του θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την αποτρεπτική διάταξη της Συμμαχίας και την ασφάλεια στον Ευρωατλαντικό χώρο».
«Η Ελλάδα εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης έχει υιοθετήσει ένα ρόλο αυξημένων απαιτήσεων και πρωτοβουλιών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στον περιφερειακό και διεθνή της ρόλο» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Για την αμυντική πολιτική, υπογράμμισε ότι βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
– Ισχυρές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις. Η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θωράκιση της χώρας και την αντιμετώπιση των εκάστοτε αναφυόμενων προκλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε δράσεις στην κατεύθυνση εξοπλιστικής επάρκειας αλλά και της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί ξέρετε καλά, δεν είναι μόνο τα μέσα είναι και οι άνθρωποι, το προσωπικό που χειρίζεται αυτά τα μέσα,
– Ενεργό συμμετοχή στις δομές και μηχανισμούς ασφαλείας του ΝΑΤΟ.
– Καλλιέργεια διαλόγου και συνεργασίας με το γεωπολιτικό μας περίγυρο
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αρχή της ομιλίας του στην Μαριέττα Γιαννάκου. «Μία γυναίκα», όπως είπε, «πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική, μία πολεμίστρια της Δημοκρατίας όπως ακριβώς θέλουμε να είναι και η Βορειοατλαντική Συμμαχία». «Αυτή ήταν η Μαριέττα Γιαννάκου και θα λείψει σε όλους μας» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ