Πάσχα-Νηστεία: Αντικαταστήστε τα ζωικά γάλατα με φυτικά- Ποιο φυτικό γάλα είναι το καλύτερο-Ποια η διατροφική τους αξία

Η περίοδος της νηστείας δεν σημαίνει υποχρεωτικά και την απαγόρευση του γάλατος. Αντικαταστήστε τα ζωικά γάλατα με φυτικά. Οι επιλογές στην αγορά πολλές. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, γευστικά και ενημερωθείτε για την διατροφική του αξία.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, Κάρολο Παπαλαζάρου “Τα περισσότερα γάλατα φυτικής προέλευσης δε συγκρίνονται διατροφικά με το αγελαδινό γάλα, επομένως, εάν πίνεις γάλα καθημερινά λόγω των πρωτεϊνών και του ασβεστίου που περιέχει, και για κάποιο λόγο θέλεις να το αντικαταστήσεις με ένα φυτικό γάλα, επίλεξε ένα που είναι καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών, π.χ. ένα εμπλουτισμένο γάλα σόγιας. Εάν χρησιμοποιείς το γάλα απλά για να προσθέσεις λίγο γεύση και όγκο στον καφέ σου ή στο μαγείρεμα, το είδος του γάλακτος έχει μικρή σημασία, οπότε η επιλογή είναι ξεκάθαρα θέμα γεύσης αλλά και προσωπικού γούστου“.

Διαφήμιση

Ποιά είναι τα δημοφιλέστερα φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν στην αγορά

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου έχει ήπια και ελαφρώς ξηρή γεύση και είναι ιδανικό για κατανάλωση με δημητριακά. Διατροφικά το γάλα αμυγδάλου είναι αρκετά διαφορετικό από το γάλα σόγιας ή γαλακτοκομικών. Έχει λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερη πρωτεΐνη. Τα ελάχιστα λιπαρά που περιέχει είναι ακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία.

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας είναι ιδανικό για μαγείρεμα, γιατί δίνει στο φαγητό άρωμα και νόστιμη γεύση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα συνταγών – από κρεατικά με κάρι και σούπες λαχανικών έως smoothies και παγωτό.

Γάλα κάνναβης

Το γάλα κάνναβης παρασκευάζεται από τους σπόρους του φυτού της κάνναβης.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ακόρεστα λίπη.

Ένα μόνο ποτήρι γάλα κάνναβης μπορεί να παρέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης άλφα-λινολενικού οξέος, συνεπώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γάλα βρώμης

Το γάλα βρώμης που ακούμε πολύ τα τελευταία χρόνια είναι ελαφρώς γλυκό, με αραιή σύσταση παρόμοια με αυτήν του ελαφρού αγελαδινού γάλακτος.

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, η βρώμη είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να έχει θετική επίδραση αναφορικά με γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ αρκετές δημοσιεύσεις επιβεβαιώνουν τη βοήθειά της στη μείωση της χοληστερόλης. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι και το γάλα βρώμης μπορεί να δρα με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.

Γάλα ρυζιού

Από διατροφικής άποψης, το γάλα ρυζιού δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα, εκτός από το γεγονός ότι είναι το πιο υποαλλεργικό γάλα που υπάρχει και, επομένως, είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες.

Συγκριτικά με τα άλλα, το γάλα ρυζιού είναι πλουσιότερο σε υδατάνθρακες αλλά φτωχότερο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όταν δεν είναι εμπλουτισμένο.

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, λαμβάνονται τα φυσικά σάκχαρα του ρυζιού, γεγονός που δίνει στο γάλα ρυζιού την τυπική γλυκιά του γεύση χωρίς να χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.

Γάλα σόγιας

Το γάλα σόγιας είναι διαχρονικά το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα.

Είναι η μόνη εναλλακτική λύση γάλακτος που περιέχει εκ φύσεως την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με το αγελαδινό γάλα − περίπου 3 g ανά 100 ml. Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί κατασκευαστές εμπλουτίζουν το γάλα σόγιας με ασβέστιο και άλλες βιταμίνες, όπως Β12, Β2, D και Α, οι ειδικοί στη διατροφή δηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διατροφικά επαρκής εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα.

Επιπλέον, το γάλα σόγιας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το αγελαδινό γάλα όταν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο στο μαγείρεμα αλλά και στην παρασκευή αφρόγαλου. Το γάλα σόγιας είναι επίσης διαθέσιμο σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια, σοκολάτα ή μπανάνα.

Πηγή: shape.gr