Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύει τις δυνάμεις της η Ρωσία- Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελένσκι

Με 60.000 επιπλέον στρατιώτες ενισχύει η Ρωσία την παρουσία της στα στα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές . Παράλληλα, περισσότερα όπλα και στήριξη υποσχέθηκε η Κομισιόν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς ετοιμάζει η Ρωσία και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Μόσχα στέλνει επιπλέον 60.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, έχοντας όμως στόχο και την Οδησσό.

Διαφήμιση

Οι πληροφορίες, που έρχονται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δείχνουν, εφόσον επιβεβαιωθούν, τη στρατιωτική κινητικότητα ενόψει της τελικής φάσης του πολέμου με την προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να διχοτομήσουν την Ουκρανία, ελέγχοντας τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά, αλλά και επιβάλλοντας πλήρη θαλάσσιο αποκλεισμό της χώρας από τα νότια.

Σε διάγγελμά του τη νύχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Δύση στρατιωτική βοήθεια για να ενισχυθεί η άμυνας της χώρας, σημειώνοντας με έμφαση ότι «κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς».

Ο Ζελένσκι ζήτησε τη δυναμική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 52 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Εν τω μεταξύ, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το χτύπημα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ισχυρίζεται ότι ο τύπος του πυραύλου (βαλλιστικός, μικρού βεληνεκούς Tochka U), που έπληξε το σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ο Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία για την άμυνά της.

Τι λένε οι Αμερικάνοι για τις ρωσικές ενισχύσεις

Οι πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είναι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στο Χάρκοβο, βορειοανατολικά του Ντονμπάς και κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία για την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Μόσχα θα κινητοποιήσει περισσότερους από 60.000 στρατιώτες για πετύχει την κατάληψη του Ντονμπάς.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται με νέες δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην οργάνωσή του στο πεδίο, πέρα από τις απώλειες που έχει σε αυτές τις 45 μέρες πολέμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πέσει κάτω από το 85% της αρχικής τους ισχύς σε έμψυχο δυναμικό και πολεμικά άρματα, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα τροφοδοσίας.

Την ίδια ώρα η ουκρανική κυβέρνηση περιμένει και επίθεση στην Οδησσό, καθώς θεωρείται ότι ο ρωσικός στρατός θα επιχειρήσει να αποκλείσει τη χώρα από τη θάλασσα. Γι’ αυτό και έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη, φοβούμενη ότι οι πυραυλικές επιθέσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.

Σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση, υπάρχει η «απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022».

Πηγή: protothema.gr