Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις ΗΠΑ ο Ουκρανός πρωθυπουργός μαζί με μέλη της κυβέρνησης

Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Σμιχάλ μαζί με υπουργούς της Ουκρανίας θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ, ο υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και ο κεντρικός τραπεζίτης Κιρίλο Σεφτσένκο πρόκειται να έχουν διμερείς συναντήσεις με οικονομικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της G7 και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για την Ουκρανία που θα διοργανώσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη ευκαιρία για κορυφαίους ουκρανούς αξιωματούχους να συναντηθούν κατά πρόσωπο με αξιωματούχους από προηγμένες οικονομίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τις χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και των G7 και G20, με το ΔΝΤ να είναι έτοιμο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας του πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στη γειτονική χώρα σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί) με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση τονίζουν ότι αυτές είναι ψευδείς δικαιολογίες για μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση που έχει εκτοπίσει το 1/4 του ουκρανικού πληθυσμού (περίπου 44 εκατομμύρια) και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι περισσότερο μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παρά μια διάσκεψη δωρητών, αν και τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν δημιουργήσει χωριστούς λογαριασμούς για να μπορούν να επεξεργάζονται και να μεταφέρουν δωρεές, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους αξιωματούχους να συζητήσουν τις υλικές καταστροφές και τις οικονομικές επιπτώσεις από αυτόν τον πόλεμο, καθώς και τη συνεχιζόμενη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Ουκρανίας.

«Χωρίς υποστήριξη τώρα, δεν θα υπάρξει ανοικοδόμηση στο μέλλον», τόνισε μια από τις πηγές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είχε δηλώσει προ ημερών στη Βαρσοβία ότι προετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού που δίνει σε διμερείς δωρητές και σε διεθνείς οργανώσεις έναν ασφαλή τρόπο αποστολής οικονομικών πόρων στην Ουκρανία.

Ο Καναδάς, εκ των βασικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, έχει προτείνει την εκταμίευση έως και 1 δισεκ. καναδικών δολαρίων μέσω του νέου λογαριασμού, τον οποίο θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ.

Ο λογαριασμός θα επιτρέψει σε δωρητές να παρέχουν επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει το ισοζύγιο πληρωμών και τις δημοσιονομικές της ανάγκες, αλλά και να σταθεροποιήσει την οικονομία της, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Οικονομικών Μαρτσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναζητούσε ξένη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.