Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί το 80% των έργων του συνολικού όγκου των κτιρίων προς κατεδάφιση εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό με το υπόλοιπο 20% του όγκου των κτιρίων να προβλέπεται ότι θα κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της Α’ Φάσης του έργου.

Σύμφωνα με τη Lamda Development όσον αφορά τα έργα υποδομών περιλαμβάνεται το εκτεταμένο οδικό δίκτυο, περιλαμβανομένης της υπογειοποίησης και του ανισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και η κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των αναπτύξεων που προβλέπονται κατά την Α’ Φάση του έργου.

Διαφήμιση

Οσον αφορά τις μελέτες, έχουν ολοκληρωθεί για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, για το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και για την ανάπλαση- διαμόρφωση της παραλίας.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη, σε διάφορα στάδια οι μελέτες του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, των αναπτύξεων εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, της εμπορικής ανάπτυξης στη Μαρίνα Αγ. Κοσμά και των υπόλοιπων οικιστικών αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

Οι οικιστικές αναπτύξεις

Όπως επισημαίνεται από τη Lamda, αναφορικά με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της μαρίνας αλλά και των παραλιακών βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρείας.

Πύργος κατοικιών, 27 premium βίλες και 100 διαμερίσματα στα διώροφα κτίρια είναι οι τρεις πρώτες περιοχές στο οικιστικό κομμάτι της επένδυσης με τη διοίκηση της Lamda να έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για την κατασκευή 1.000 κατοικιών εντός της πρώτης πενταετίας του project, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση.

Ειδικότερα για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και η επίβλεψη της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών / διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό από την πλευρά τους. Παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών με δυνητικούς αγοραστές, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις.

Συνολικά εντός της έκτασης στο βάθος της 25ετίας για την υλοποίηση του project αναμένεται η κατασκευή 1.000.000 τ.μ. στο οικιστικό κομμάτι της επένδυσης με 9.000- 10.000 σπίτια.

Ο αντίκτυπος από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση

Στην έκθεση για τα αποτελέσματα του 2022 γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές και την Ελλάδα: Τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα, κυρίως από τα εμπορικά κέντρα που είναι στο χαρτοφυλάκιό της, είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Η εν λόγω ρήτρα αναπροσαρμογής μεταφράζεται σε περιθώριο που ανέρχεται περίπου σε 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες πλέον του επίσημου δείκτη τιμών καταναλωτή.

«Το σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν επηρέασε τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών κέντρων το 2021 (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους για όλο το 2021 και μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων στα τέλη Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα εν λόγω υφιστάμενα συμβόλαια, το ετήσιο μεταβλητό κόστος ενέργειας για τα Εμπορικά Κέντρα ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κόστους αφορά κοινόχρηστους χώρους στα εμπορικά κέντρα, το οποίο αναλαμβάνουν οι καταστηματάρχες/μισθωτές. Ο όμιλος LAMDA Development θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Λόγω των πολύ υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ο όμιλος εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για τον ίδιο τον όμιλο αλλά και για τους πελάτες/συνεργάτες του στα ακίνητά του».