Σφοδρό επεισόδιο Ακάρ-Ελλήνων βουλευτών σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ -Τι του είπαν και έφυγε εκνευρισμένος

Έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προς Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση της κοινής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Οι Έλληνες βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Μανούσος Βολουδάκης άσκησαν κριτική στον Τούρκο υπουργό για υπερπτήσεις και Κυπριακό. Ο κ. Ακάρ εκνευρίστηκε από τις παρεμβάσεις και αποχώρησε από την αίθουσα.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Όταν, ωστόσο, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του απηύθυναν Λιθουανοί και Ισπανοί βουλευτές σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο Ακάρ αντέδρασε έντονα τη στιγμή που ένας από τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησε τη φράση «Συνεχίζετε να είστε κατακτητές στη βόρεια Κύπρο».

Μάλιστα, για να διακόψει τη διαδικασία, προτού προλάβει να θέσει τις ερωτήσεις του και ο τρίτος Έλληνας βουλευτής, ο Ανδρέας Λοβέρδος, προφασίστηκε ότι έπρεπε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Άμυνας, αλλά έμεινε στην αίθουσα για πολλή ώρα μετά τον καβγά. Πριν φύγει από το βήμα, ωστόσο, σχολίασε: «Πολλοί Έλληνες μιλάτε».

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε να θέτει τα ζητήματα των χωρικών υδάτων, αποστρατιωτικοποίησης νησιών -κάτι που το χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα»- και όλης της γνωστής ρητορικής της Τουρκίας και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει την τρομοκρατία, τον λόγο πήραν οι Έλληνες βουλευτές και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι η Ελλάδα πολεμά την τρομοκρατία.

Στη συνέχεια τού είπαν πως «δεν μπορείτε εσείς να λέτε ότι σέβεστε την κυριαρχία χωρών από τη στιγμή που έχετε εισβάλει στην Κύπρο, από τη στιγμή που αμφισβητείτε την κυριαρχία νησιών».

Ο κ. Ακάρ, εκνευρισμένος, απαντούσε στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών. Τον ρώτησαν για το casus belli, λέγοντάς του πώς μπορεί να υπάρχει ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το casus belli, όταν υπάρχει αυτή η εχθρική συμπεριφορά. Η κόντρα συνεχίστηκε για 12-13 λεπτά.

Ο Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλά για τις τουρκικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική ρητορική τροφοδοτεί τις εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Έλληνες βουλευτές να του απαντούν με τις θέσεις της Ελλάδας -και η κόντρα συνεχίστηκε, μέχρι ο Ακάρ να αποχωρήσει από την αίθουσα.

«Εάν λέτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό κατοχή, θέλετε να προκαλέσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Οι ζωές των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων βρίσκονταν σε κίνδυνο. Εμείς ξεκινήσαμε την ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Μέχρι σήμερα ο Νότος και ο Βορράς ζουν σε ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρά τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ.

Τι είπε ο Ακάρ, σύμφωνα με την cumhuriyet.com.tr

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την cumhuriyet.com.tr, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και συνέχισε:

«Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζητήσεις, συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογο. Θέλουμε διάλογο. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν ορισμένες ενέργειες και συζητήσεις για χάρη των δικών τους πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών, κλιμακώνοντας την ένταση».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:

«Η Βόρεια Μακεδονία προσχώρησε πρόσφατα σε εμάς (σ.σ.: στο ΝΑΤΟ). Η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να κατανοήσουν τις εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στο πλαίσιο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Κούρδους. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε εθνική ταυτότητα. Το PKK/YPG δεν εκπροσωπεί τους Κούρδους. Ακριβώς όπως το ISIS δεν αντιπροσωπεύει το Ισλάμ. Η εξίσωση του PKK/YPG με τους Κούρδους αποτελεί προσβολή για τους Κούρδους αδελφούς μας. Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αποτελεί το τελευταίο εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης και της τρομοκρατίας. Η Τουρκία λειτουργεί επίσης ως εμπόδιο για τους πρόσφυγες και άλλες προκλήσεις. Έχουμε φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους στην Τουρκία. Είμαστε η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο και αυτό είναι ένα βάρος που η Τουρκία έχει επωμιστεί. Αυτό έγινε προς όφελος της Ευρώπης και όχι μόνο».

«Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα για να λύσουμε το μεταξύ μας πρόβλημα»
«Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να επιτύχουμε ειρηνική λύση στα προβλήματα των χωρικών υδάτων, του εναέριου και ηπειρωτικού χώρου, των ασκήσεων και άλλων παρόμοιων προβλημάτων. Είμαστε πολύ ειλικρινείς γι’ αυτό. Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς συζητήσεις, συναντήσεις, επισκέψεις, διάλογο. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής με δίκαιο τρόπο, οικοδομώντας από κοινού μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, για χάρη των δικών τους πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών, υποστηρίζουν ορισμένες ενέργειες και λόγους και κλιμακώνουν τις εντάσεις».

«Ο μόνος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας»
Δήλωσε ακόμη ότι ως μέλη του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ανάγκη για τεχνητά εξοπλιστικά προγράμματα και «συμμαχία μέσα στη συμμαχία» και συμπλήρωσε:

«Αντί να αντιμετωπίσουν αυτά τα διμερή ζητήματα άμεσα και με καλή πίστη, οι Έλληνες φίλοι μας μιλούν στην ΕΕ. Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα διμερή ζητήματα σαν να είναι ζητήματα της ΕΕ, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Η εμπλοκή τρίτων σε διμερή ζητήματα δεν βοηθάει. Το μήνυμά μας προς τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα είναι ότι η Τουρκία δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Δεν διεκδικούμε τη γη ή τα δικαιώματα κανενός. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο μόνος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις τέταρτες συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση σε αυτό».