Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τι θα «παζαρέψει» ο Ερντογάν και ποιες οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο αναχωρεί για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ελληνική αποστολή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, που τον συνοδεύουν στην Ισπανία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχαν σειρά επαφών και επεξεργάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη.

Διαφήμιση

Τα Τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία είναι της απολύτου επιρροής του, προϊδεάζουν για μια προκλητική εμφάνιση του Σουλτάνου.

Θα θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος ενώπιον των συμμάχων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την βεντάλια των αναθεωρητικών διεκδικήσεων του;

Τα σενάρια για τη στάση Ερντογάν

Επί τάπητος έχουν τεθεί δύο βασικά σενάρια.

Το πρώτο είναι ο Ερντογάν να συνδέσει τη συναίνεση του στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τις αξιώσεις του για το Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν “στοιχηματίζουν” για το τι θα πράξει ή δεν θα πράξει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι… “απρόβλεπτος“.

Εφόσον όμως θέσει στη Σύνοδο τις παράλογες και έωλες αξιώσεις του, τότε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι μονόδρομος η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Κι’ αυτό γιατί, όπως δηλώνουν οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί αυτή τη συζήτηση.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος να θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, παράλληλα ή και ανεξάρτητα από τις αναθεωρητικές του αξιώσεις.

Και επιπλέον να επαναλάβει τις ανεδαφικές του θεωρίες ότι δήθεν η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε βάρος της χώρας του.

Το μήνυμα της Αθήνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε παραλογισμό του Ερντογάν που αφορά στα ελληνικά δίκαια.

“Η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο” το μήνυμα της Αθήνας, προς πάσα κατεύθυνση.

Με χάρτες και ντοκουμέντα στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός στη Μαδρίτη.

Ο Πρωθυπουργός στις αποσκευές του έχει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει το χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” που φαντασιώνεται ο Ερντογάν αλλά και στοιχεία και ντοκουμέντα για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ακόμη και πάνω από την Αλεξανδρούπολη, η οποία και αποτελεί ισχυρή νατοϊκή βάση.

«Η Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον άλλου κράτους – μέλους της συμμαχίας, στρέφονται και κατά της ίδιας της συμμαχίας», είναι η θέση της Αθήνας.

Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα με ένα “μαραθώνιο επαφών” τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει αναδείξει στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε κάθε άλλο συνομιλητή διεθνώς, την προκλητικότητα της ‘Άγκυρας και τον αναθεωρητισμό που πρεσβεύει ο ηγέτης της. Και φυσικά τους κινδύνους αστάθειας που δημιουργεί η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε ένα πολύ ρευστό μάλιστα, γεωπολιτικό περιβάλλον από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Που το πάει ο Ερντογάν;

Ο Ερντογάν πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στη Μαδρίτη, θέλησε να στείλει τα δικά του μηνύματα… Άνοιξε ξανά τις στρόφιγγες στο μεταναστευτικό, κατευθύνοντας εκατοντάδες κατατρεγμένους ανθρώπους προς τα ελληνικά νησιά, κάτι που καταδεικνύει ότι η εργαλειοποίηση τους ήταν και είναι μία από τις βασικές επιλογές του.

Παράλληλα, μπαράζ δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ ανέφεραν πως ακόμα και την ημέρα της έναρξης της συνόδου η ‘Άγκυρα, μέσω νέας ρηματικής διακοίνωσης προς τον ΟΗΕ, ενδέχεται να κατονομάσει όλα τα νησιά των οποίων αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Στο ίδιο τραπέζι σήμερα Μητσοτάκης και Ερντογάν

Σήμερα το βράδυ Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση μετά το “Μητσοτάκης γιοκ” του Τούρκου Προέδρου.

Θα παραστούν και οι δύο στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος στο παλάτι σε όλους τους ηγέτες που θα δώσουν το παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.