Συνταγή για σπιτικά smash burger – Τα ωραιότερα μπέργκερ είναι στο χέρι σας

Το smash burger είναι η εκδοχή του μπέργκερ με διπλό λεπτό μπιφτέκι, ξεροψημένο απ’ έξω, ζουμερό και γευστικό. Ξεχάστε το παχύ μπιφτέκι που συνήθως απολαμβάνουμε στα κλασικά burgers.

Στο smash burger τα λεπτά μπιφτέκια προεξέχουν από το ψωμί και είναι φορτωμένα με λιωμένο τσένταρ και βελούδινη σος.

Διαφήμιση

Υλικά (για 4 smash burger foodurismo)

800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, μια φορά περασμένος από τη μηχανή, από λάπα ή ελιά, να έχει δλδ λίπος
4 ψωμάκια για μπέργκερ
λίγο βούτυρο για να αλείψετε το εσωτερικό των ψωμιών
4 φέτες τσένταρ
4 φέτες ντομάτας
άισμπεργκ ψιλοκομμένο

Για τη σος

2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μουστάρδα
½ μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη (στο ενδιάμεσο μέγεθος, όχι εκεί που τρίβουμε τα καρότα, ούτε στο πολύ ψιλό)
2 μικρές πίκλες τριμμένες (στο ενδιάμεσο μέγεθος κι αυτή)
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σάλτσα από πιπεριές (όσο καυτερή αντέχετε) ή κέτσαπ

Εκτέλεση

Ξεκινάτε φτιάχνοντας τη σος για τα μπέργκερ.

Σε ενα μικρό μπολ τρίβετε το κρεμμύδι, την πίκλα και τα ανακατεύετε καλά με τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα και την σάλτσα πιπεριάς. Την αφήνετε στην άκρη.

Χωρίζετε με μαχαίρι τον κιμά σε 8 ισομερή κομμάτια.

Τα κάνετε μπαλίτσες, χωρίς να πλάσετε τον κιμά. Αφήνετε στην άκρη τις μπαλίτσες του κιμά.

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μαντεμένιο αν έχετε. Κόβετε στη μέση τα ψωμάκια των μπέργκερ και αλείφετε πάνω τους, στην εσωτερικές πλευρές τους, λίγο βούτυρο. Τα βάζετε από την εσωτερική πλευρά στο τηγάνι και τα αφήνετε να ροδίσουν. Προσέξτε γιατί είναι εύκολο να “αρπάξουν”. Όταν ροδίσετε όλα τα ψωμάκια, τα βάζετε σε μια πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη κι αυτά.

Στο ίδιο τηγάνι, κι ενώ είναι καυτό, βάζετε λίγες λίγες τις μπαλίτσες του κιμά. Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού βάζετε τις ανάλογες μπάλες, έτσι ώστε να χωρέσουν στο ψήσιμο αφού θα πατήσουμε τις μπάλες για να πλατύνουν. Στο δικό μου μαντεμένιο τηγάνι χώρεσαν τέσσερα μπιφτέκια. Σε κάθε μπέργκερ θα χρησιμοποιήσετε δύο μπιφτέκια.

Αμέσως μόλις ακουμπήσουμε τις μπάλες του κιμά τις πατάμε με ένα πλατύ και βαρύ εργαλείο κατάλληλο για μπιφτέκια. Αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φαρδιά σπάτουλα που θα την πιέζετε με ένα βαρύ αντικείμενο, με έναν μπάτη ή ένα γουδοχέρη.

Θέλουμε τα μπιφτέκια να πλατύνουν πολύ, να έχουν πάχος μεταξύ μισού και ενός εκατοστού, όχι παραπάνω.

Ψήνετε 1 περίπου λεπτό από τη μια πλευρά. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.

Γυρίζετε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και αφήνετε να ψηθούν για άλλο ένα λεπτό. Το μυστικό στο ψήσιμο των συγκεκριμένων μπιφτεκιών είναι το καυτό τηγάνι, ώστε να θωρακιστούν εξωτερικά αλλά να μην στεγνώσουν εσωτερικά.

Μπορείτε αν θέλετε, αφού τα μπιφτέκια ψηθούν και από τις δύο πλευρές, να βάλετε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο ή μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Αυτό βοηθάει να διατηρηθεί το μπιφτέκι πιο ζουμερό.Τα εξ ορισμού λεπτά μπιφτέκια στο smash burger είναι εύκολο να μας “ξεφύγουν” στο ψήσιμο και να στεγνώσουν. Το “κόλπο” με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο είναι καλό τουλάχιστον τις πρώτες φορές που φτιάξετε τα smash burgers.

Αμέσως μετά βάζετε μια κουταλιά από την σος που έχετε ήδη ετοιμάσει στα μισά μπιφτέκια και στα υπόλοιπα βάζετε από μια φέτα τσένταρ. Δηλαδή, αν στο σκεύος υπάρχουν τέσσερα μπιφτέκια, στα δύο βάζετε σος και στα άλλα δύο βάζετε τσένταρ.

Αφήνετε μισό λεπτό και αναποδογυρίζετε το μπιφτέκι με το τσένταρ πάνω στο μπιφτέκι με τη σος.

Παίρνετε το κάτω μέρος του ψωμιού για μπέργκερ και αλείφετε ακόμα μια ποσότητα σος, το ακουμπάτε πάνω στα δύο μπιφτέκια και τα βγάζετε από το τηγάνι. Τα βάζετε να σταθούν σε ένα πιάτο, βάζετε το άισμπεργκ ψιλοκομμένο, μια φέτα ντομάτα και σκεπάζετε με το πάνω μέρος του ψωμιού.

Έχετε μόλις ετοιμάσει τα ωραιότερα σπιτικά μπέργκερ.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο https://www.foodurismo.com