Τουρκικά ΜΜΕ: Νέο γεωτρύπανο βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο – «Κόκκινο πανί» ο Νίκος Δένδιας

Ενισχύει την προκλητική ρητορική η Άγκυρα, με τις ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να παραμένουν εύθραυστες. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ένα νέο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο «κάδρο» μπαίνει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα» ανέφερε το A Haber. «Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο», προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Διαφήμιση

Οι εργασίες του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, όπως μετέδωσε το A Haber, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες. «Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet το νέο γεωτρύπανο προκαλεί φόβο στους Ελληνοκυπρίους για την πιθανότητα να κάνει έρευνες.

«Κόκκινο πανί» ο Δένδιας

Στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ έχει μπει όμως και ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την προσπάθεια διεθνοποίησης της προκλητικής συμπεριφοράς της Άγκυρας. Με εκτενείς αναφορές στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, σημειώνουν ότι «ανέλαβε τη βάρδια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» εναντίον της Τουρκίας.

«Στη διπλωματία της καταγγελίας της Τουρκίας από την Ελλάδα, αυτή τη φορά τη βάρδια την ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας εξήγησε τις θέσεις της Ελλάδας και στοχοποίησε την Τουρκία. Αυτήν την στρατηγική την ακολουθούν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης όπως και ο υπουργός Άμυνας της χώρας», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αλλάζει στρατηγική και συνεχίζει τις προσπάθειες της να εμπλέκει τις τρίτες χώρες στα διμερή προβλήματα που έχει με την Τουρκία. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει στρατηγική καταγγελιών», επισήμανε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα είναι με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες κινήσεις της Αθήνας τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ