Ξεκινά σήμερα το 14ο Συνέδριο της ΝΔ: Το μήνυμα Μητσοτάκη, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι

Με τον αέρα της νέας κυβερνητικής παρέμβασης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και την άρση των αδικιών στην επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο 14ο τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ.. Ένα συνέδριο το οποίο διεξάγεται στην πιο ρευστή περίοδο για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την «γαλάζια» παράταξη.

Με μία κίνηση – ματ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις παραμονές του συνεδρίου, “γύρισε το παιχνίδι”, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αποτρέποντας την αντιπολίτευση, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, να “κεφαλαιοποιήσει” την κοινωνική δυσαρέσκεια για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς. Όπως επεσήμαναν, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης από αυτό που αναμενόταν, με αναδρομική μάλιστα επιστροφή επιβαρύνσεων στους πολίτες από την αρχή του έτους. Έτσι, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, τα κομματικά στελέχη θα έχουν τη δυνατότητα, επιστρέφοντας στις περιφέρειες τους, να “μεταλαμπαδεύσουν” το μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι η πολιτεία στέκεται, στο μέγιστο του δυνατού, “Δίπλα στους πολίτες”, όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου.

Διαφήμιση

Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα

Το συνέδριο διεξάγεται με φόντο τις γεωπολιτικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση με το κύμα των ανατιμήσεων που προκαλεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κρατικής παρέμβασης για μειώσεις στις τιμές του ρεύματος, ο Πρωθυπουργός θα «ξεδιπλώσει» την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινώσει δύο ακόμη παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο: στεγαστικό πρόγραμμα, με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Παράλληλα θα κάνει απολογισμό των προγραμματικών δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει, παρά τις διεθνείς αντιξοότητες, και θα παρουσιάσει τον χάρτη των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει ως το τέλος της θητείας της.

Θέτει το διακύβευμα της κάλπης

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκινούν σήμερα το βράδυ με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να εκπέμψει μήνυμα πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. στο χώρο της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης κεντροδεξιάς.
Από το βήμα του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος  της Ν.Δ. αναμένεται να θέσει το διακύβευμα των εκλογών, οι οποίες θα επιμείνει ότι θα γίνουν το τέλος της άνοιξης του 2023. «Πρόοδος ή συντήρηση» είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θα είναι το εκλογικό δίλημμα, αντικαθιστώντας το πάγιο διακύβευμα «δεξιά ή αριστερά».
Με ενδιαφέρον περιμένουν τα κομματικά στελέχη το στίγμα για το ζήτημα πιθανών συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να απευθυνθεί εκλογικά και στο λεγόμενο «κέντρο», με το βλέμμα στραμμένο στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μήνυμα προεκλογικής συστράτευσης…

Η τριήμερη διαδικασία θα κλείσει με νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. ουσιαστικά δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει άτυπα ο κομματικός αγώνας για τις εκλογές σε 1 χρόνο από σήμερα, κατά δήλωση του.

Βασικές ενότητες του συνεδρίου είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η ασφάλεια, οι πολιτικές για τους νέους, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης κ.α..

Επιδίωξη της Ν.Δ. είναι η εκλογή του 1/3 της νέας πολιτικής επιτροπής με νέους και νέες κάτω των 35 ετών.