Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού η κυβέρνηση, προκειμένου, από τη μια να μετριάσει τις συνέπειες της «καταιγίδας» για τους πολίτες από την ακρίβεια σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα, και από την άλλη να εξασφαλίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Αθήνα και Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο που είναι ο Πούτιν – στο πλαίσιο των αντιποίνων προς τη Δύση – να κλείσει εντελώς τις κάνουλες τροφοδοσίας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και δίνουν αγώνα δρόμου για να αποθηκεύσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το σχέδιο για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα προωθείται η μίσθωση ή η αγορά νέας Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα. Στόχος να αυξηθεί η συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3.
Παράλληλα, προωθείται και η κατασκευή δεύτερου πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.
«Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο μίας πλήρους διακοπής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού LNG στο νησί της Ρεβυθούσας.
Μητσοτάκης: ’Έτοιμοι να απορροφήσουμε μεγάλο ποσοστό της αύξησης στο ρεύμα
Εξίσου μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση το θέμα της παρέμβασης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μία φορά δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου και τον Μάιο αλλά και ότι θα εφαρμόσει εθνικό σχέδιο αποκλιμάκωσης της ενεργειακής ακρίβειας, αν και εφόσον η Ευρώπη παραμείνει αδρανής.
«Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, θέλω όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι δυνατό και επιτρεπτό από τα δημοσιονομικά περιθώρια», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρεβυθούσα.
«Εθνικό σχέδιο» για τιμές ρεύματος όπως πριν ένα χρόνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, η επιδότηση από το κράτος στα καύσιμα όταν ανεβαίνει η τιμή, αλλά και η δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών και παρέμβασης όταν παίρνουν την ανιούσα.
Ο στόχος είναι η τιμή της κιλοβατώρας να προσεγγίσει τον μέσο όρο της τιμής που ίσχυε το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου στα 16,5 λεπτά. Το σχέδιο αναμένεται να έχει εξάμηνη διάρκεια και το κόστος του υπολογίζεται στα 3 με 4 δις ευρώ.
Η ημερομηνία των ανακοινώσεων εξαρτάται από την πορεία των διεργασιών στην Ευρώπη.
Αν από τις επαφές του Πρωθυπουργού δεν διαφανεί πρόοδος επί των προτάσεων που είναι στο τραπέζι της Κομισιόν για διέξοδο από την πανευρωπαϊκή, ενεργειακή ακρίβεια, η κυβέρνηση δεν θα αναμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου και οι ανακοινώσεις θα επισπευστούν.
Την ανάγκη επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας υποστηρίζουν πάντως όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.
Όπως υποστηρίζουν αναλυτές, με την επιβολή πλαφόν ουσιαστικά καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα υπερκέρδη που παράγονται, ενώ πλέον η τιμή του ρεύματος δεν θα επηρεάζεται από την υψηλή διακύμανση του φυσικού αερίου, η οποία καθορίζει τώρα την οριακή τιμή του συστήματος.