Επίδομα στα καύσιμα: Πώς θα δοθεί το Fuel Pass – Το ύψος για βενζίνη και diesel και δικαιούχοι

Η υπέρ απόδοση είσπραξης των φορολογικών εσόδων, όχι μόνο ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ανακοίνωση των μέτρων για τα καύσιμα με το Fuel Pass, που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά επιτρέπουν να ανοίξει σημαντικά η περίμετρος αυτών, τόσο σε ότι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, όσο και του ποσού της επιδότησης.

Την ίδια στιγμή η πορεία του τουρισμού δείχνει να δημιουργεί εν δυνάμει νέο δημοσιονομικό χώρο, που ενδεχομένως να καταστεί χρήσιμος το επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν. Σε ότι αφορά το πακέτο των μέτρων, όλα φαίνεται να έχουν κλειδώσει για το Fuel Pass και απομένουν οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος της επιδότησης καυσίμων και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, αν και σε γενικές γραμμές μάλλον είναι περίπου γνωστά.

Ας δούμε αναλυτικά τι θα προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα καύσιμα, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα αγγίζει τα 20 λεπτά αθροιστικά, ίσως και λίγο περισσότερο, δηλαδή να φτάσει τα 25 λεπτά το λίτρο.

Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 30 λεπτά το λίτρο.

Το μέτρο του fuel pass θα αφορά περισσότερους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Το ύψος του πακέτου θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο και θα χρηματοδοτηθεί από την υπέρβαση των εσόδων από τον στόχο. Για τον Μάιο σε πραγματικές συνθήκες ξεπέρασαν τα 300 εκατ., αφού τα υπόλοιπα 800 εκατ. αφορούσαν τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, αφού αυτά δεν είχαν περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως εκτιμούν ότι θα πρέπει να προετοιμάζονται για τα χειρότερα, αφού το κλίμα στην διεθνή οικονομία είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Για πολλές ημέρες ήταν πέριξ των 85 ευρώ η μεγαβατώρα. Χθες και με αφορμή την μείωση της ροής αερίου προς την Γερμανία η τιμή έκανε πραγματικό άλμα προσεγγίζοντας στα 122 ευρώ.

Το πετρέλαιο μετά από πολλές ημέρες πραγματικού καλπασμού χθες υποχώρησε κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, αλλά βέβαια σε αυτό το περιβάλλον ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί επί μακρόν. Οι απαισιόδοξοι πάντως εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.