Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για “αμαρτωλά” νηστίσιμα γλυκά

Η περίοδος της νηστεία -και όχι μόνο – δεν χρειάζεται να είναι, γευστικά πάντα, βαρετή και άνοστη. Η Σαρακοστή έχει και αυτή τη γλυκιά της πλευρά και τα ζαχαροπλαστεία της Πρωτεύουσας μας το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.

Παραδοσιακά σκαλτσούνια με άχνη ζάχαρη, σιροπιαστά κουρκουμπίνια και ρωξάκια μέχρι «εναλλακτικά» γλυκά με ξηρούς καρπούς και απολαυστικά σορμπέ. Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή δεν έχει και τη γλυκιά της πλευρά;

Διαφήμιση

Μπόζας

Σε αυτό το παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης, οι πάστες αμυγδάλου κάνουν κάτι παραπάνω από θραύση. Αλλά και τα κουρκουμπίνια που φτιάχνουν αυτό τον καιρό είναι σκέτος πειρασμός. Τραγανές μπουκιές που αν ξεκινήσετε να τις τρώτε δύσκολα θα σταματήσετε. Φτιάχνονται με φύλλο Βηρυτού, τηγανίζονται ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα και μετά σιροπιάζονται για να προσφέρουν μόνο χαρά σε κάθε δαγκωνιά.
Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη, τηλ. 210 8211107

Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για "αμαρτωλά" νηστίσιμα γλυκά

Zozef Patisserie

Αυτό το γωνιακό, λευκό ζαχαροπλαστείο είναι γνωστό για τα σιροπιαστά που φτιάχνει, όπως και για τα μαστιχωτά τσουρέκια του. Όμως, για αυτές τις μέρες της Σαρακοστής ετοιμάζει και πολλά νηστίσιμα που οι πελάτες του τιμούν δεόντως. Τραγανά, σιροπιαστά κουρκουμπίνια, σκαλτσούνια γεμιστά με ξηρούς καρπούς που πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη ή βουτιούνται ελαφρώς σε μαύρη σοκολάτα, χαλβάδες είτε με σιμιγδάλι είτε με ταχίνι, χαλβαδόπιτες, αλλά και αμυγδαλωτούς ροζέδες.
Δαναών 26 & Κύπρου, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9411747

Rita’s cookies

Τα κουλούρια που φουρνίζει καθημερινά η Ρίτα Αμιραλιάν είναι πολλών ειδών και διαφόρων συνδυασμών κι έχουν γίνει γνωστά σε όλη την πόλη. Αυτό το διάστημα, στο μικρό, γεμάτο μυρωδιές, μαγαζί της θα βρείτε νηστίσιμα μπισκότα βρώμης με πορτοκάλι, μέλι και σοκολάτα υγείας, με χαρουπάλευρο και πετιμέζι, με πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο και καρύδι, αλλά και με σουσάμι και κρασί. Σε όλα αυτά προσθέστε και την ταχινόπιτά της που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε.
Δομοκού 40α, Νίκαια, τηλ. 210 4912323

Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για "αμαρτωλά" νηστίσιμα γλυκά

Yum guiltfree

Στο λιλιπούτειο βασίλειο της Λίζας Βαβούρη τα γλυκά είναι απαλλαγμένα από ζάχαρη, βούτυρα και είναι νηστίσιμα. Την θέση τους έχουν πάρει οι ξηροί καρποί, τα οσμωτικά φρούτα, το μέλι, η μαύρη σοκολάτα και οι βασιλικοί χουρμάδες. Κι αν νομίζετε ότι τα γλυκά της δεν είναι νόστιμα, είστε γελασμένοι. Όταν το επισκεφτείτε, σίγουρα θα φύγετε με παραπάνω από μια σακούλες. Τα energy balls (μικρά μπαλάκια που μοιάζουν με τρουφάκια) βγαίνουν σε πολλούς συνδυασμούς και γίνονται μια χαψιά. Οι τάρτες με βάση από ξηρούς καρπούς, αν και μικρές, «παίζουν» με την σοκολάτα, την αλατισμένη καραμέλα, το φιστικοβούτυρο ενώ τα semifreddo είναι αμαρτωλά νόστιμα. Θα πληρώσετε λίγο παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210 9613374

Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για "αμαρτωλά" νηστίσιμα γλυκά

Βάρσος

Στην Κηφισιά, το κλασικό ζαχαροπλαστείο του Βάρσου τιμά τη Σαρακοστή με ένα πλήθος από νηστίσιμα γλυκά. Τα σκαλτσούνια είναι πολύ νόστιμα και τα νησιώτικα αμυγδαλωτά μοσχοβολάνε ροδόνερο. Ο δε σιμιγδαλένιος χαλβάς τους με σοκολάτα, σύκο και φιστίκι δεν πρέπει να λείψει από το κουτί που θα πάρετε για το σπίτι.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 2108012472

Κάκαλης

Από το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο λατρεύω τα αφράτα κοκάκια του, αλλά και το παρφέ παγωτό του, με την πλούσια κρεμώδη υφή. Όμως, κατά την διάρκεια της νηστείας βγάζει νόστιμα μηλοπιτάκια και κερασοπιτάκια που ταιριάζουν πολύ με μια κούπα καφέ φίλτρου καθώς και ωραία μελωμένα ρωξάκια που τρώγονται ανά δυάδες – για να μην πω παραπάνω. Κι αν είστε λάτρεις των σιροπιαστών, το σαραγλί, αν και πολύ γλυκό, για τα δικά μου γούστα, είναι μια καλή επιλογή.
Θηβών 206, Περιστέρι, τηλ. 2105777472, Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου 248, Ίλιον, τηλ. 2102628516,
Μπότσαρη Μάρκου 17, Πετρούπολη, τηλ. 2105019843

Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για "αμαρτωλά" νηστίσιμα γλυκά

Λουκουμάδες Κτιστάκη

Για αυτούς τους λουκουμάδες οι συστάσεις είναι περιττές. Από τους πιο γνωστούς και τους πιο νόστιμους που θα βρείτε στην πόλη με ιστορία που αγγίζει τα 100 χρόνια. Αυτοί, λοιπόν, οι μικροί στρογγυλοί, τραγανοί απέξω λουκουμάδες που μόλις μπουν στο στόμα και τους δαγκώσετε γίνεται μια έκρηξη από ζουμερό σιρόπι, είναι από τις πιο απολαυστικές γλυκές λιχουδιές και της Σαρακοστής -γιατί ο συγκεκριμένος λουκουμάς δεν έχει εποχή. Θα σας πρότεινα να αφιερώσετε λίγα λεπτά και να τους απολαύσετε ζεστούς, στο μικρό καλτ μαγαζί της Σωκράτους.
Σωκράτους 59, Αθήνα, τηλ. 2105240891

Γλυκιά Σαρακοστή: Οκτώ ζαχαροπλαστεία της Αθήνας για "αμαρτωλά" νηστίσιμα γλυκά

Django

Από τα αγαπημένα σημεία της πόλης για παγωτό. Όμως, για αυτή την περίοδο θα σας μιλήσω για τα σορμπέ που φτιάχνει ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης και βασίζονται στα φρέσκα φρούτα. Το κυδώνι είναι δελεαστικό, το μανταρίνι δροσερό και γλυκό, ενώ η φράουλα γοητευτική και νόστιμη. Σε αυτά προσθέστε και τα δύο σορμπέ σοκολάτας (δοκιμάστε οπωσδήποτε εκείνη με το τσίλι) καθώς επίσης και το vegan παγωτό banana bread.
Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 2114222029

Πηγή: olivemagazine.gr