Ηλεκτρικό ρεύμα: Μειώσεις έως και 20% από τους παρόχους

Σε μεγάλες μειώσεις κατά περίπου 15% με 20% των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας του μηνός Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσουν οι πάροχοι ρεύματος. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, μία μέρα πριν οι προμηθευτές, ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα, όπως υποχρεούνται από τη νομοθεσία να κάνουν κάθε 20 του μηνός.
Αν και τα στελέχη των εταιρειών κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους ως προς την εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσουν, εντούτοις παράγοντες της αγοράς, περιγράφουν για τιμές χαμηλότερες και από εκείνες του Αυγούστου. Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι δεν είναι αυτές που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές. Το ύψος των λιανικών τιμών θα διαμορφωθεί από το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει το κράτος.

Μειώσεις-Τιμές Αυγούστου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να διαμορφώσουν ένα εύρος χρεώσεων από 0,45 έως 0,50 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Και αυτές θα είναι, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, χαμηλότερες κατά περίπου 15% με 20% σε σχέση με εκείνες του τρέχοντος μήνα.
Οι τιμές του Οκτωβρίου που είχαν ανακοινώσει οι πάροχοι κυμαίνονταν από τα 0,558 έως και τα 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα και για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε κλιμακωτές επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες στα 0,436 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις επόμενες 501 έως 1.000 η αντίστοιχη ενίσχυση ήταν στα 0,386 ευρώ και για τις καταναλώσεις άνω των 1.001 κιλοβατώρων ήταν στα 0,336 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το εύρος τιμών (συμπεριλαμβανομένων κι εκπτώσεων συνέπειας) ήταν στα 0,12 με 0,26 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τον Σεπτέμβριο τα τιμολόγια ρεύματος ήταν τα υψηλότερα του τελευταίου τριμήνου, διάστημα κατά το οποίο και εφαρμόζονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις κυμάνθηκαν από τα 0,65 έως και τα 0,989 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,639 ευρώ. Οι τιμές της κιλοβατώρας κυμάνθηκαν στα 0,12 με 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Διαφήμιση

Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.