Σκοτώθηκε στη Μαριούπολη ο Λιθουανός παραγωγός και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Μάντας Κβενταράβιτσους

Ο λιθουανός σκηνοθέτης Μάντας Κβενταράβιτσους, 45 ετών, σκοτώθηκε προσπαθώντας να φύγει από τη Μαριούπολη, το λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Κίεβο.

«Οι ρώσοι εισβολείς σκότωσαν τον λιθουανό σκηνοθέτη Μάντας Κβενταράβιτσους, δημιουργό του ντοκιμαντέρ ‘Mariupolis’, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαριούπολη», ανέφερε μέσω Twitter το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Διαφήμιση

Τον θάνατο του ντοκιμαντερίστα επιβεβαίωσε επίσης ο ρώσος σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι, ιδρυτής του μοσχοβίτικου φεστιβάλ Artdocfest, όπου είχε προσκληθεί ο Μάντας Κβενταράβιτσους.

«Σκοτώθηκε σήμερα στη Μαριούπολη, με την κάμερα στο χέρι, σ’ αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο του κακού εναντίον του κόσμου όλου», ανέφερε ο Βιτάλι Μάνσκι μέσω Facebook.

Μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας εξέφρασε «σοκ» για την είδηση του θανάτου του δημιουργού.

«Σκοτώθηκε στη Μαριούπολη, όπου κατέγραφε τις φρικαλεότητες του πολέμου της Ρωσίας. Το προηγούμενο φιλμ του, το ‘Mariupolis’ (2016), αφηγείτο την ιστορία μιας πολιορκημένης πόλης με ισχυρή θέληση για ζωή», πρόσθεσε η λιθουανική διπλωματία.

Γεννημένος το 1976, ο Μάντας Κβενταράβιτσους έγινε γνωστός με το ντοκιμαντέρ αυτό, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016.