Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες!

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες!- Απόφαση για συντονισμένη δράση και κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου, αλλά και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στα τέλη του ίδιου μήνα πήραν δεκάδες αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών από μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Αγιά Λάρισας.

Οι αγρότες έθεσαν για μία ακόμη φορά ζητήματα που τους «καίνε», όπως τα υψηλά κόστη παραγωγής και οι μειωμένες τιμές που συρρικνώνουν το εισόδημά τους, σημειώνοντας πως στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027.

Διαφήμιση

Αποτέλεσμα, πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα και φιστίκια, ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτών αντιδρώντας δρομολογούν άμεσα συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις μέσα από τις οποίες θα επιδιώξουν τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου και συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου, με τη ματιά στραμμένη και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Οι αγρότες διεκδικούν:

Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε όλα τα προϊόντα

Aναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές.

Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους, τα σπίτια μας.

Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση